Sponsored By Huawei

Η Huawei συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην τεχνολογία καμερών με το P40 Pro

Δείγματα και επιδόσεις
19 Μαΐου 2020 12:17
Η Huawei συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην τεχνολογία καμερών με το P40 Pro

Τα Huawei P40 και P40 Pro κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό στην ελληνική αγορά, ενώ ένα αναλυτικό review για το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας μπορείτε να βρείτε εδώ. Το P40 Pro που ήρθε στα χέρια μας είχε αρκετά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, όπως το εκλεπτυσμένο design, η πανέμορφη οθόνη, οι δυνατές επιδόσεις και μία αξιοπρεπέστατη μπαταρία η οποία σε συνδυασμό με την ταχεία φόρτιση παραδίδει ένα ολοκληρωμένο hardware ναυαρχίδας. Εγώ θα ήθελα να σταθώ όμως στην κάμερα.

Η Huawei με σταθερά και σίγουρα βήματα, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, βελτίωνε δραματικά την τεχνολογία καμερών της κάθε χρόνο. Με το P30 Pro να βρίσκεται δύο χρονιές μπροστά από τον ανταγωνισμό (με εξαίρεση τα Pixel της Google) στην computational photography, ήμουν πραγματικά περίεργος να δω τι θα βελτίωνε φέτος. Και όντως βρήκε χώρο βελτίωσης και τον εκμεταλλεύτηκε.

Θα αναφέρω τα τεχνικά από τώρα για να μπορέσω να μιλήσω μετά για επιδόσεις. Το Huawei P40 Pro αποτελείται από μία “Ultra Vision” κύρια κάμερα των 50MP με νέο τεράστιο αισθητήρα (το μεγαλύτερο σε smartphones αν δε με απατά η μνήμη μου) Quad Bayer των 1/1.28” και RYYB φίλτρο. Ο φακός των 23mm διαθέτει οπτική σταθεροποίηση και f/1.9. Έπειτα υπάρχει ένας ultra-wide 40MP 1/1.54” με RGGB φίλτρο ο οποίος ομολογουμένως δεν είναι τόσο wide όσο άλλοι του ανταγωνισμού και f/1.8, ένας periscope 12MP των 125mm με f/3.4 και 5x οπτικό zoom και τέλος ένας ToF (Time of Flight) αισθητήρας για δεδομένα βάθους.

Εκεί που διαπρέπει πλέον η Huawei είναι το software, το οποίο της επιτρέπει σε συνδυασμό με το hardware να απογειώσει τα αποτελέσματα των καμερών της. Έτσι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφία και με τα 50MP της κύριας κάμερας, θα χάσετε όλα τα software “κόλπα” που αποδίδουν εξαιρετική φωτογραφία 12MP. Η τεχνολογία AI RAW βρίσκεται παρούσα σε όλους τους φακούς για να προσδώσει την παραμικρή λεπτομέρεια της εικόνας ενώ ταυτόχρονα παράγει εξαιρετικό bokeh. Επιπλέον διαθέτει ένα νέο σύστημα ισορροπίας λευκού για μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ το autofocus επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας όλα τα pixels αν χρειαστεί και τον ToF αισθητήρα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Το dynamic range των φωτογραφιών είναι αρκετά ευρύ, ενώ επιτυγχάνει μία ισορροπία μεταξύ απόδοσης των λεπτομερειών και μείωσης θορύβου. Ακόμα και σε 5x zoom, η λεπτομέρεια παραμένει κορυφαία. Η ultra-wide κάμερα αποδίδει καλό dynamic range και λεπτομέρειες, όπως σε όλα τα τηλέφωνα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το επίπεδο λεπτομέρειας του κύριου φακού. Επιπλέον, το bokeh σύστημα είναι σχεδόν αλάνθαστο και μαζί με πολύ καλή αναγνώριση προσώπου και ταχύτατο autofocus, παραδίδει πορτραίτα ακριβείας σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Εντυπωσιασμένος έμεινα και από τις επιδόσεις του software στο διαχωρισμό του αντικειμένου από το background, ακόμα κι όταν έχουμε μακριά μαλλιά που ανεμίζουν ή πολλά αραιά λουλούδια.

Η έκθεση είναι σχεδόν πάντα σωστή, τόσο σε καλές συνθήκες φωτισμού όσο και σε χαμηλές. Αλλά επιμένω πως το δυνατότερό του σημείο είναι το dynamic range, αποδίδοντας σωστά τις πιο σκοτεινές και τις πιο φωτεινές λεπτομέρειες σε μία φωτογραφία. Όσον αφορά τα χρώματα είναι αρκετά ουδέτερα τόσο σε ανοιχτό όσο και σε κλειστό χώρο, πολύ κοντά σε αυτό που βλέπουμε με γυμνό μάτι.

Στο zoom τώρα δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές στο hardware από το P30 Pro, αλλά έχει βελτιωθεί η επεξεργασία του software, επιτρέποντας μεγαλύτερο επίπεδο σταθεροποίησης και λεπτομέρειας, με μοναδικό αδύναμο σημείο τα άκρα της φωτογραφίας στις μεσαίες αποστάσεις. Ακόμα και με το 10x hybrid zoom η εικόνα είναι εξαιρετική, ωστόσο οτιδήποτε πάνω από αυτό δεν έχει νόημα για μία ποιοτική φωτογραφία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε με τη σειρά τα αποτελέσματα της ultra-wide, zoom 10x, 30x και 50x.

Στη νυχτερινή φωτογραφία η αλήθεια είναι πως η Huawei παραμένει ο αδιαφιλονίκητος νικητής, με τους αλγορίθμους να κάνουν τη νύχτα…μέρα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί το φλας, το αντικείμενό μας φωτίζεται σωστά, αλλά δε χάνονται οι λεπτομέρειες του background κι ας είναι νύχτα. Φυσικά χωρίς φλας έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το εύρος χρωμάτων είναι από τα καλύτερα που έχω δει σε νυχτερινές φωτογραφίες, ο θόρυβος είναι ελάχιστος, έχει σωστή έκθεση και αντίθεση, ενώ αν κάτι μπορούσε να βελτιωθεί είναι οι λεπτομέρειες. Οι αυτόματες επιδόσεις τη νύχτα είναι τόσο καλές, που πολλές φορές δεν αξίζει καν να βάλεις “Night Mode” για να τραβήξεις μία φωτογραφία. Ακόμα και η ultra-wide κάμερα προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα χάρη στο software, αλλά λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτεί το Night Mode στην ultra-wide κάμερα δε θα σας πρότεινα να την προτιμάτε, εκτός κι αν έχετε κάπου σταθερά το τηλέφωνο και δεν το κρατάτε στα χέρια. Ειδική μνεία αξίζει το Super Moon Shot το οποίο υποστηρίζει 10x και 20x zoom, αλλά για πρώτη φορά υποστηρίζεται και στο βίντεο, για μοναδικά πλάνα πανσελήνου. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση πατώντας εδώ.

Στο video τώρα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Huawei είχε παραδεχτεί πριν δυο χρόνια πως χρειάζεται βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. Η βελτίωση όντως ήρθε φέτος. Σε 4K στα 30fps η έκθεση είναι πολύ σωστή, το dynamic range ευρύ, η ισορροπία λευκού ακριβής και τα χρώματα ευχάριστα. Έντονα φωτισμένες περιοχές μέσα στο πλάνο μπορεί να δυσκολέψουν το dynamic range, ωστόσο υπάρχει πολύ καλή ισορροπία μεταξύ λεπτομέρειας και εξάλειψης θορύβου. Φυσικά, όσο μειώνεται η φωτεινότητα αρχίζουν τα προβλήματα. Το autofocus στο video είναι εξαιρετικό και πολύ δύσκολα θα χάσει το αντικείμενο, ενώ και το stabilization είναι απροβλημάτιστο σε περπάτημα ή το τρέμουλο των χεριών. Εκεί που φαίνεται να ζορίζεται λίγο, είναι όταν το πλάνο μας έχει αρκετές λεπτομέρειες, όπως το χαλίκι παρακάτω, όπου εκεί το bitrate είναι πολύ υψηλό.

Το Huawei P40 Pro διαθέτει τρία μικρόφωνα για stereo καταγραφή ήχου στα 192kbps, ενώ υποστηρίζεται και audio zoom. Ένα διασκεδαστικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε σε συνθήκες καλού φωτισμού είναι η καταγραφή video 7.680fps (ναι εφτά χιλιάδες εξακόσια ογδόντα) στα 720p. To video που παράγεται στα 30fps επιβραδύνει την πραγματικότητα 256 φορές.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως το Pro mode στο οποίο μπορείτε να θέσετε εσείς τις ρυθμίσεις της κάμερας, υπάρχει και στο βίντεο με μέγιστο ISO τα 51.200, ενώ στις φωτογραφίες φτάνει τα 409.600.

Η selfie κάμερα των 32MP διαθέτει για πρώτη φορά autofocus, ενώ ο ToF αισθητήρας κάνει σχεδόν αλάνθαστο το διαχωρισμό του αντικειμένου από το background, μαλλιά, αυτιά, πτυχές ρούχων, όλα αναγνωρίζονται και αποδίδονται καθαρά. Οι λεπτομέρειες είναι σε πολύ καλό επίπεδο και τα χρώματα και η αντίθεση αποδίδονται σωστά. Το πολύ καλό dynamic range θα σας επιτρέψει να βγάλετε selfie ακόμα και κόντρα στον ήλιο.

Συνολικά, η Huawei έχει προσφέρει ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα με το σύστημα καμερών του Huawei P40 Pro το οποίο σίγουρα βάζει το τηλέφωνο στο top 3 των καμερών σε smartphones, αφήνοντας τις λεπτομέρειες που θεωρεί ο καθένας σημαντικές να κρίνουν αν θα καθίσει στην κορυφή. Σίγουρα όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, θα προσφέρει ικανοποιητικές φωτογραφίες σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Και θεωρώ πως αυτό θα το κάνει κάθε φορά, προσδίδοντας στο χρήστη μία σιγουριά πως θα πιάσει το σωστό πλάνο με το πρώτο κλικ.

Tags: