Τα δεδομένα μετακινήσεων των πολιτών στην Ελλάδα από την πλευρά της Apple

Δραματική η πτώση τον Μάρτιο λόγω μέτρων
16 Απριλίου 2020 09:59
Τα δεδομένα μετακινήσεων των πολιτών στην Ελλάδα από την πλευρά της Apple

Μετά την Google και η Apple αποφάσισε να μοιραστεί τα ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών με τις αρχές για να βοηθήσει στην κατανόηση της διασποράς του κορωνοϊού και στην αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Τα δεδομένα μετακινήσεων παρέχουν χρήσιμα insights σε τοπικές κυβερνήσεις και αρχές υγείας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για νέα μέτρα, αφού δείχνουν τις αλλαγές στον όγκο των ανθρώπων που οδηγούν, που περπατούν ή που παίρνουν μέσα μαζικής μεταφοράς στις κοινότητές τους.

Η Apple τονίζει την ανώνυμη φύση των δεδομένων και πως με κανένα τρόπο δεν μπορεί να μάθει κάποιος για τις μετακινήσεις κάποιου άλλου, ενώ σημειώνει πως η Apple δεν κρατά ιστορικό χρήστη από τα μέρη που επισκέφτηκε. Τα δεδομένα βασίστηκαν σε χρήση Apple Maps και ενώ σίγουρα δεν έχουν τον όγκο του Google Maps, τα νούμερα συνάδουν με αυτά της Google.

Τα νούμερα της Apple λοιπόν δείχνουν μία αρχική πτώση στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο στην αρχή του Μαρτίου για να ακολουθήσει μία μεγαλύτερη στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Από εκεί κυμαινόταν μεταξύ -65% και -70%, φτάνοντας στις 14 Απριλίου στο -67%. Οι πεζές μετακινήσεις άργησαν μερικές μέρες να μειωθούν σε σχέση με τα αυτοκίνητα, περίπου ένα δεκαήμερο το Μάρτιο, ενώ μέχρι τις 14 Απριλίου βρίσκεται στο -64%.