Πώς θα δουλεύει η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών ασθενών COVID-19; 

Η Apple εξηγεί

Πώς θα δουλεύει η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών ασθενών COVID-19;

Apple και Google θα κυκλοφορήσουν μία εφαρμογή για την ιχνηλάτηση επαφών ασθενών COVID-19 σε μία σπάνια συνεργασία, ωστόσο οι λεπτομέρειες γύρω από αυτό είναι περιορισμένες. Η Apple μοιράστηκε μερικές ακόμα με το TheVerge, απαντώντας σε πολλές απορίες του κοινού.

Καταρχάς, πώς θα δουλεύει η εφαρμογή; Αυτό που προτείνουν Apple και Google είναι ένα εθελοντικό σύστημα ειδοποίησης. Για παράδειγμα, έστω ότι δύο άτομα συνομιλούν σε ένα πάρκο για 10 λεπτά. Τα τηλέφωνά τους θα ανταλλάξουν ανώνυμα “κλειδιά”. Αν ένας από τους δύο διαγνωστεί με COVID-19 τις επόμενες μέρες, μπορεί να το δηλώσει εθελοντικά στην εφαρμογή και αυτή θα στείλει το ανώνυμο “κλειδί” του σε μία κεντρική βάση δεδομένων. Από εκεί το τηλέφωνο του δεύτερου χρήστη ελέγχει τη βάση δεδομένων για τέτοια “κλειδιά” και αν βρει ένα που ταιριάζει με τις επαφές του, θα στείλει ειδοποίηση στο χρήστη πως έχει συναντήσει κάποιον που είναι θετικός στον κορωνοϊό, προτρέποντάς τον να εξεταστεί και να αυτο-απομονωθεί.

Αυτό που πρέπει να ξεπεράσουν Apple και Google είναι οι περιορισμοί του Bluetooth και οι λανθασμένες μετρήσεις. Για παράδειγμα πρέπει να λάβετε ειδοποίηση αν ήσασταν στο ίδιο λεωφορείο με κάποιον ασθενή αλλά όχι αν απλά περπατούσατε στον ίδιο δρόμο.

Επιπλέον και οι δύο εταιρίες επιμένουν να δίνουν έμφαση στην εθελοντική μορφή της εφαρμογής. Όπως και να έχει, θεωρείται πως αυτή η εφαρμογή θα είναι το κλειδί για την άρση των αυστηρών περιορισμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μία pre-release έκδοση της εφαρμογής θα αρχίσει να δοκιμάζεται αυτήν την εβδομάδα στη βόρεια Αγγλία. Χρήστες που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 θα στέλνουν έναν “κόκκινο συναγερμό”, αφού λάβουν έναν κωδικό επαλήθευσης με το θετικό τους test, για την αποφυγή λάθος συναγερμών ή trolling.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load