Επιτήδειοι στέλνουν έγγραφα σχετικά με τον κορωνοϊό για να διαδώσουν malware

Συνήθως πρόκειται για ransomware
06 Απριλίου 2020 11:12
Επιτήδειοι στέλνουν έγγραφα σχετικά με τον κορωνοϊό για να διαδώσουν malware

Ο κορωνοϊός μπορεί να σταμάτησε πολλές δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη, δε σταματά όμως τη δράση των κυβερνοεγκληματιών οι οποίοι τον εκμεταλλεύονται για να διαδώσουν το malware τους. Όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές για έγγραφα σχετικά με τον κορωνοϊό που μοιάζουν με επίσημες κυβερνητικές φόρμες προς συμπλήρωση, τα οποία όμως προέρχονται από επιτήδειους.

Μερικοί για παράδειγμα έλαβαν έγγραφα μέσω mail τα οποία ήταν μία νέα αναφορά της κατάστασης στη χώρα τους. Όταν άνοιξαν το έγγραφο, το malware εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ransomware, το οποίο κλειδώνει τα αρχεία του υπολογιστή και ζητάει από το χρήστη κάποιο χρηματικό ποσό για να τα ξεκλειδώσει.

Άλλα έγγραφα έρχονται ως επείγοντα και παραπλανούν το χρήστη για να ανοίξει, ενημερώνοντάς τον πως έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι πλέον, εκεί όπου πολύ πιθανόν να μην έχουν τα ίδια μέτρα ασφαλείας με το χώρο εργασίας τους, καθιστά τη νέα αυτή απειλή εξαιρετικά επικίνδυνη και εφιστούμε την προσοχή σας.