Χάρτης με δεδομένα κινητών, δείχνει πώς μία περιοχή μπορεί να μολύνει μία ολόκληρη χώρα

Η παρακολούθηση τοποθεσίας την εποχή του κορωνοϊού
29 Μαρτίου 2020 13:07
Χάρτης με δεδομένα κινητών, δείχνει πώς μία περιοχή μπορεί να μολύνει μία ολόκληρη χώρα

Με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους, οι κυβερνήσεις αναζητούν εργαλεία για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των πολιτών και συγκεκριμένα των νοσούντων. Τέτοια δεδομένα είναι πρόθυμες να παρέχουν εταιρίες όπως η Tectonix, η οποία δημιουργεί χάρτες βασισμένους σε δεδομένα τοποθεσίας τηλεφώνων. Σε όσους ανησυχούν για την παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους, η εταιρία απαντά πως τα δεδομένα είναι ανώνυμα και συγκεντρωτικά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργασίας της Tectonix, είναι η παρακολούθηση των μετακινήσεων αυτών που βρίσκονταν στις παραλίες τις Florida κατά τη διάρκεια του Spring Break, της καθιερωμένης ανοιξιάτικης διακοπής των σχολείων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Παρά την απειλή του κορωνοϊού, οι Αμερικάνοι συγκεντρώθηκαν στις παραλίες για να διασκεδάσουν.

Τα δεδομένα “ζωγράφισαν” λοιπόν μία πολύ ανησυχητική εικόνα για το πού ταξίδεψαν αυτά τα τηλέφωνα τις επόμενες μέρες, αφού όπως φαίνεται κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Κι αν οι παρευρισκόμενοι μίας και μόνο παραλίας δίνουν τέτοια αποτελέσματα, μία νέα μελέτη στη Νέα Υόρκη η οποία πλήττεται πιο βαριά από κάθε πόλη στις ΗΠΑ, μας δείχνει μία ακόμα πιο επικίνδυνη εικόνα. Συγκεκριμένα, η περιοχή που μελετήθηκε είναι μόνο το Manhattan της Νέας Υόρκης και όσοι βρίσκονταν εκεί, μέσα σε δύο μόνο μέρες ταξίδεψαν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Οι χάρτες αυτοί τονίζουν όσο ποτέ τη σημασία του #ΜένουμεΣπίτι και πόσο σημαντική είναι η μείωση των μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες, ειδικότερα από πόλη σε πόλη.