Πρόστιμο-ρεκόρ στην Apple ύψους €1.1 δις από την Γαλλία

Για μονοπωλιακές πρακτικές
18 Μαρτίου 2020 11:11
Πρόστιμο-ρεκόρ στην Apple ύψους €1.1 δις από την Γαλλία

Η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού, Autorite de la Concurrence, επέβαλε στην Apple πρόστιμο-ρεκόρ ύψους €1.1 δισεκατομμυρίου. Μαζί, επέβαλε πρόστιμο και στους συνεργάτες διανομής της, Ingram Micro και Tech Data, ύψους €62.9 εκατομμυρίων και €76.1 εκατομμυρίων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Αρχή, η Apple και οι συνεργάτες της είχαν καταλήξει σε συμφωνία να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα καρτέλ το οποίο απέτρεπε άλλους διανομείς από το να ανταγωνίζονται στις τιμές. Πρακτικά, έτσι έλεγχαν όχι μόνο τις τιμές αλλά και ποιος μπορεί να πουλάει Apple προϊόντα – για όλα τα Apple προϊόντα όπως υπολογιστές και tablets, εκτός όμως των iPhone τα οποία πωλούνται και από παρόχους.

Η Αρχή τόνισε πως η Apple “καταχράστηκε την οικονομική εξάρτηση” των διανομέων αναγκάζοντάς τους να υποκύψουν σε άδικους εμπορικούς όρους.

Δεδομένης της ισχυρής επίδρασης αυτών των πρακτικών στον ανταγωνισμό της διανομής των Apple προϊόντων μέσω των premium μεταπωλητών της Apple, η Αρχή επιβάλει τη υψηλότερη ποινή που έχει ανακοινωθεί ποτέ σε υπόθεση. Είναι επίσης οι βαρύτερες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν για μία οικονομική οντότητα, σε αυτήν την περίπτωση η Apple, της οποίας το τεράστιο μέγεθος λήφθηκε υπόψιν. – Isabelle de Silva, Πρόεδρος Autorite de la Concurrence

Η Apple θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η απόφαση της γαλλικής αρχής είναι απογοητευτική. Θυμίζει πρακτικές δεκαετίας και δε λαμβάνει υπόψη τα 30 έτη δεδικασμένων υποθέσεων στις οποίες βασίζονται όλες οι εταιρίες στη Γαλλία, παρουσιάζοντας μία απόφαση που θα προκαλέσει χάος για όλες τις εταιρίες σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας. Διαφωνούμε εντόνως με την απόφαση και θα ασκήσουμε έφεση. - Apple