Το Ιράν κυκλοφόρησε εφαρμογή που υποτίθεται ότι ανιχνεύει τον κορωνοϊό

Αντί αυτού εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τους χρήστες
15 Μαρτίου 2020 12:29
Το Ιράν κυκλοφόρησε εφαρμογή που υποτίθεται ότι ανιχνεύει τον κορωνοϊό

Το Ιράν είναι η τρίτη σε σειρά χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 στον κόσμο, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Έως σήμερα έχουν μολυνθεί 12.729 άτομα, ενώ μετράει και 611 θανάτους. Η κυβέρνηση λοιπόν κυκλοφόρησε μία εφαρμογή η οποία σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας για να ανιχνεύσει την πιθανότητα να έχει κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό. Μόλις εγκατασταθεί η εφαρμογή, ζητάει από το χρήστη τον τηλεφωνικό του αριθμό και έπειτα ζητάει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας.

Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες του Ιράν ενημερώθηκαν για τη νέα εφαρμογή AC19 μέσω μηνύματος SMS από το Υπουργείο Υγείας.

Αγαπητοί συμπατριώτες, πριν να πάτε σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εγκαταστήστε και χρησιμοποιήστε αυτό το λογισμικό για να διαπιστώσετε αν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Η εφαρμογή προσφέρει μία σειρά ερωτήσεων με απλές απαντήσεις ΝΑΙ ή ΌΧΙ σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να νιώθει ο χρήστης. Η αυτοδιάγνωση μπορεί να έχει μικρή ακρίβεια, με μεγάλη ακρίβεια όμως γίνεται η παρακολούθηση της τοποθεσίας των χρηστών, αφού η εφαρμογή χρησιμοποιεί την Android library που χρησιμοποιείται συνήθως από εφαρμογές fitness για ανίχνευση των κινήσεων των χρηστών.

Το να συλλέξεις δεδομένα τοποθεσίας δεν είναι υπόθεση μίας φοράς. Μπορούν πραγματικά να σε παρακολουθήσουν. Αν μεταφέρεις τη συσκευή σου από την τοποθεσία Α στην τοποθεσία Β, μπορούν να το δουν σε πραγματικό χρόνο. – Nariman Gharib, ερευνητής ασφαλείας

Ο Υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν, MJ Azari Jahromi, με περηφάνεια ανακοίνωσε πως εκατομμύρια χρήστες υπέβαλαν τα δεδομένα τους, δημιουργώντας ένα χάρτη ρίσκου.