Elon Musk: Το ρίσκο θανάτου από τον Covid-19 είναι πολύ μικρότερο από το να οδηγείτε για το σπίτι

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις από ειδικούς υγείας
15 Μαρτίου 2020 12:02
Elon Musk: Το ρίσκο θανάτου από τον Covid-19 είναι πολύ μικρότερο από το να οδηγείτε για το σπίτι

Μέσω ενός εταιρικού e-mail, ο Elon Musk προσπάθησε να ηρεμήσει τους εργαζομένους της SpaceX σχετικά με τους κινδύνους του COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό. Συγκρίνοντας τον ιό με τη μεταφορά στο σπίτι τους οδηγώντας, τόνισε πως είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν σε κάποιο δυστύχημα, ενώ θεωρεί πως ο COVID-19 δεν είναι καν στη λίστα με τους 100 κινδύνους υγείας στις ΗΠΑ. Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν 36.000 θάνατοι το χρόνο από δυστυχήματα με οχήματα, ενώ μόλις 36 θάνατοι από τον ιό. Μετά το e-mail, ανάρτησε στο Twitter και το ακόλουθο tweet.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις δηλώσεις του ως ανακριβείς και επικίνδυνες. Σημειώνουν πως τα δυστυχήματα δεν είναι ιός που μπορούν να αυξηθούν εκθετικά, ενώ εκτιμούν πως σε ένα απαισιόδοξο σενάριο θα νοσήσουν 160 εκατομμύρια με 214 εκατομμύρια Αμερικάνοι, αν ο ιός δεν περιοριστεί τις επόμενες εβδομάδες. Η εκτίμηση των New York Times είναι πως σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να πεθάνουν 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα που θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη θα προκαλέσουν την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας.

Η SpaceX δεν προχώρησε σε κάποια δήλωση σχετικά με τις δηλώσεις Musk, ενώ η Tesla συνιστά στους εργαζομένους της που γύρισαν πρόσφατα από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, να παραμείνουν σπίτια τους.