Εφαρμογή για τον κορωνοϊό ενημερώνει τους χρήστες αν ήρθαν σε επαφή με ασθενή

Αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας
15 Φεβρουαρίου 2020 09:53
Εφαρμογή για τον κορωνοϊό ενημερώνει τους χρήστες αν ήρθαν σε επαφή με ασθενή

Μία νέα εφαρμογή κυκλοφόρησε η κινεζική κυβέρνηση ως μέτρο ενάντια του κορωνοϊού, που αποδεικνύει όμως πόσο στενά παρακολουθεί τους πολίτες της. Η εφαρμογή λοιπόν επιτρέπει στους χρήστες της να ελέγξουν αν ήρθαν σε “στενή επαφή” με ανθρώπους που έχουν αναγνωριστεί ως φορείς του ιού ή ασθενείς. Η “στενή επαφή” όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αυτούς που εργάζονται στον ίδιο χώρο, που χρησιμοποιούν την ίδια τάξη σε σχολεία και πανεπιστήμια ή ζουν στο ίδιο σπίτι.

Ενημερώνει επίσης το ιατρικό προσωπικό που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, καθώς και πληρώματα και επιβάτες των συστημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Οι χρήστες της εφαρμογής πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους με τηλεφωνικό αριθμό, ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας.

Στην Κίνα και σε όλη την Ασία, τα δεδομένα δεν αντιμετωπίζονται ως κάτι που πρέπει να προφυλάσσεται, είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεδομένου πως γίνεται με διάφανο τρόπο και με συναίνεση όπου απαιτείται. Από την σκοπιά της Κίνας, αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία για τους ανθρώπους. Είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που δείχνει τη δύναμη των δεδομένων όταν χρησιμοποιούνται για καλό. – Carolyn Bigg, δικηγόρος DLA με ειδίκευση στην τεχνολογία