ΕΛΤΑ: Χρέωση €15 στα μικροπακέτα από Κίνα (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Τέλος εκτελωνισμού ακόμα και σε μικρά δέματα
07 Φεβρουαρίου 2020 13:52
ΕΛΤΑ: Χρέωση €15 στα μικροπακέτα από Κίνα (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Αλλαγές θα φέρει στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων η απόφαση των ΕΛΤΑ να χρεώσει με τελωνειακή επιβάρυνση τα μικροπακέτα που έρχονται από Κίνα. Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης από αυτόν το μήνα, θα ισχύει χρέωση €15 για τα έως τώρα τελωνειακώς ελεύθερα πακέτα με αξία έως €150.

Ωστόσο σημειώστε πως για να πληρώσετε το τέλος των €15, θα πρέπει το πακέτο σας να συμπεριληφθεί στο δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Σε αντίθετη περίπτωση, τα συνηθισμένα δέματα με μικροπράγματα που αγοράζετε από Κίνα δε θα έχουν κάποια παραπάνω χρέωση.

Ωστόσο, σε δηλώσεις τους στο Gizchina, τα ΕΛΤΑ τόνισαν πως σκοπός τους είναι να γενικευθεί ο έλεγχος σε κάθε αντικείμενο που έρχεται από Κίνα στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η επιβάρυνση αυτή ισχύει για αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν επιλέξετε δηλαδή παράδοση μέσω ευρωπαϊκής αποθήκης δε θα έχετε επιπλέον χρεώσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/2

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στους Έλληνες καταναλωτές και τα ΕΛΤΑ έσπευσαν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση.

Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε 

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα. 

Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική. 

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. 

Tags: