Ρομπότ μαθαίνουν να ιδρώνουν για να μην υπερθερμαίνονται

Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μέσω εφίδρωσης
02 Φεβρουαρίου 2020 11:24
Ρομπότ μαθαίνουν να ιδρώνουν για να μην υπερθερμαίνονται

Όταν σκεφτόμαστε τα ρομπότ, μας έρχεται στο μυαλό συνήθως μία μεταλλική άκαμπτη συσκευή. Όμως υπάρχουν και ρομπότ κατασκευασμένα από μαλακά υλικά και συνήθως προορίζονται για “λεπτές” χρήσεις όπως χειρουργικές επεμβάσεις και συσκευασία φρούτων. Το μέταλλο είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας και συνήθως τη διαχύει παραμένοντας δροσερό, το καουτσούκ όμως είναι μονωτής και αυτά τα ρομπότ χρειάζονται ένα σύστημα ψύξης συνήθως με τη μορφή ανεμιστήρα, ο οποίος όμως προσθέτει βάρος και όγκο. Τι καλύτερο λοιπόν, από το ανθρώπινο σύστημα της εφίδρωσης.

Ερευνητές του Cornell University δημιούργησαν ένα μαλακό ρομποτικό μυ από υδροτζέλ ο οποίος μιμείται τις κινήσεις του χεριού και παραμένει δροσερός, ιδρώνοντας μέσα από μικρούς πόρους οι οποίοι ανοίγουν και απελευθερώνουν νερό όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Έτσι το ρομπότ μπορεί να λειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υπερθερμένεται.

Η ικανότητα εφίδρωσης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Η εφίδρωση εκμεταλλεύεται την απώλεια νερού για να διαχύσει τη θερμότητα και να ρίξει τη θερμοκρασία ακόμα και κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οπότε, όπως συχνά συμβαίνει, η βιολογία έδωσε έναν εξαιρετικό οδηγό για εμάς τους μηχανικούς. – T.J. Wallin, Facebook Reality Labs

Οι ερευνητές όμως σημειώνουν πως η εφεύρεση φέρει μία πρόκληση. Η συνεχής ανάγκη των ρομπότ για αναπλήρωση του νερού τους μπορεί να σημάνει πως μία μέρα τα ρομπότ μπορεί επίσης να χρειάζονται να “πίνουν” όπως τα θηλαστικά για να παραμείνουν δροσερά. Ολόκληρο το paper μπορείτε να το βρείτε εδώ.