Το 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία

Τα δεδομένα της NASA δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης
16 Ιανουαρίου 2020 10:02
Το 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία

Πέρα από τους πάγους που λιώνουν και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αλάσκα, Σιβηρία και Αυστραλία, τη διαρκή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη επιβεβαιώνουν και τα δεδομένα της NASA, του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) και του World Meteorological Organization (WMO). Σύμφωνα και με τις τρεις υπηρεσίες το 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία περιβαλλοντικών παρατηρήσεων, δηλαδή από το 1880 και έπειτα.

Την περσινή χρονιά την ξεπερνά μόνο το καταστροφικό 2016, ενώ πλέον παρατηρείται μία επαναληψιμότητα όπου από το 1960 κάθε δεκαετία είναι θερμότερη από την προηγούμενη. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν 20.000 μετεωρολογικοί σταθμοί, αισθητήρες στην επιφάνεια της θάλασσας, πλοία και ερευνητικοί σταθμοί στην Ανταρκτική. Η στατιστική ανάλυση δείχνει πως η υπερθέρμανση οφείλεται σε αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και σε άλλα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη απώλεια εκτάσεων πάγου από Γροιλανδία και Ανταρκτική και στην αύξηση ακραίων φαινομένων όπως καύσωνες, πυρκαγιές και έντονη καθίζηση. – NASA

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρατήρηση του NAOO πως το 2019 δεν ήταν μόνο το δεύτερο θερμότερο έτος στην ιστορία, αλλά και το δεύτερο πιο υγρό, με ιστορικές πλημμύρες και ακραίους τυφώνες.