Το Instagram αφαιρεί posts φιλικά προς τον Soleimani του Ιράν 

Διαμαρτύρεται για τη φίμωση ο δημοσιογραφικός κόσμος

Το Instagram αφαιρεί posts φιλικά προς τον Soleimani του Ιράν

Μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, Qassem Soleimani, το Instagram διαγράφει posts και μπλοκάρει λογαριασμούς που εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Soleimani. Posts που αναφέρουν τον Soleimani τόσο με κείμενο όσο και με εικόνα αφαιρούνται, ενώ τουλάχιστον 15 δημοσιογράφοι ανέφεραν πως ο λογαριασμός τους έχει προσωρινά μπλοκαριστεί. Μάλιστα έχουν αφαιρεθεί λογαριασμοί εφημερίδων και πρακτορείων ειδήσεων. Οι αφαιρέσεις και οι διαγραφές δε φαίνεται να επηρεάζουν λογαριασμούς εκτός Ιράν.

Η Ιρανική κυβέρνηση καλεί σε νομική δράση εναντίον του Instagram σε εθνικό επίπεδο, ενώ δημιούργησε και ένα website για να αναφέρουν οι χρήστες παραδείγματα όπου τα posts τους αφαιρούνται.

Από τη μεριά του το Instagram υποστηρίζει πως είναι ένα μέτρο το οποίο αναγκάζεται να πάρει για να υπακούσει στις αμερικανικές κυρώσεις έναντι του Ιράν.

Η ομοσπονδία Ιρανών δημοσιογράφων σε επιστολή τους στο Instagram τονίζουν πως πρόκειται για κίνηση “χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των κοινωνικών δικτύων και σε σύγκρουση με την αντικειμενικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης”, ενώ υπογραμμίζουν πως "έρχεται σε αντίθεση με παγκόσμιες αρχές όπως η ελευθερία του λόγου και των μέσων” και ζητούν την άμεση αποκατάσταση των λογαριασμών και των posts.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αναφέρει:

Σε μία εποχή που οι Ιρανοί πολίτες χρειάζονται πρόσβαση στην πληροφορία είναι απαράδεκτο που το Instagram αποφάσισε να λογοκρίνει τα ιρανικά media, καθώς και ξεχωριστά δημοσιογράφους και χρήστες.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load