Παράνομος χαρακτηρίστηκε ο αποκλεισμός του Κασμίρ από το internet

Από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας
11 Ιανουαρίου 2020 09:20
Παράνομος χαρακτηρίστηκε ο αποκλεισμός του Κασμίρ από το internet

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε πως είναι παράνομο το κλείσιμο του internet στο Κασμίρ, αφού η πρόσβαση σε αυτό προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Να θυμίσουμε πως το Κασμίρ δεν έχει πρόσβαση στο internet από τον Αύγουστο του 2019, όταν ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi αποφάσισε να αφαιρέσει το ειδικό καθεστώς μερικής αυτονομίας που είχε το Κασμίρ. Πλέον, 150 μέρες μετά, η διακοπή αυτή του internet αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία οποιασδήποτε δημοκρατίας, επηρεάζοντας περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ελευθερία στην πρόσβαση στο internet είναι ένα βασικό δικαίωμα. Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ο πλήρης αποκλεισμός των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είτε είναι το Internet είτε άλλο, όντας ένα δραστικό μέτρο το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη από την πολιτεία μόνο αν είναι “απαραίτητο” και “δεν μπορεί να αποφευχθεί”. – Ανακοίνωση Ανώτατου Δικαστηρίου

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο δε διέταξε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα την πρόσβαση του Κασμίρ στο internet και παραμένει άγνωστο ακόμα πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση.