Το Lexilight είναι το πρώτο φωτιστικό σχεδιασμένο για δυσλεκτικούς

Τους βοηθάει στο διάβασμα
06 Ιανουαρίου 2020 11:28
Το Lexilight είναι το πρώτο φωτιστικό σχεδιασμένο για δυσλεκτικούς

Η δυσλεξία επηρεάζει το 8-10% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 700 εκατομμύρια κόσμου, κάνοντας μεταξύ άλλων την εμπειρία του διαβάσματος δύσκολη. Και ενώ οι ακριβείς συνθήκες που προκαλούν τη δυσλεξία παραμένουν άγνωστες, πολλοί μύθοι έχουν καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια, μύθοι που συντελούσαν στην περιθωριοποίηση ή και το χλευασμό των ανθρώπων με δυσλεξία. Μία πρόσφατη έρευνα από τη Γαλλία πριν δύο χρόνια ισχυρίζεται πως οι μη δυσλεκτικοί έχουν ένα κυρίαρχο μάτι, κάτι το οποίο βοηθά στην καλή ανάγνωση. Στους δυσλεκτικούς και τα δύο μάτια είναι κυρίαρχα, στέλνοντας δύο διαφορετικά σετ πληροφοριών στον εγκέφαλο ταυτόχρονα. Αυτό δημιουργεί σύγχυση και με τη σειρά του ο εγκέφαλος δημιουργεί μία δεύτερη καθρεπτιζόμενη εικόνα η οποία εμποδίζει τη σωστή ανάγνωση (π.χ. μπερδεύοντας το p με το b).

Εδώ έρχεται η Lexilife η οποία σχεδίασε το Lexilight, ένα φωτιστικό το οποίο θα βοηθήσει τους δυσλεκτικούς στο διάβασμα. Με τη χρήση παλλόμενου φωτός εξουδετερώνει την καθρεπτιζόμενη εικόνα, κάνοντας τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί την πληροφορία σαν να ερχόταν από ένα κυρίαρχο μάτι, βελτιώνοντας την ανάγνωση. Το μήκος κύματος των LEDs μπορούν να προσαρμοστούν για να ταιριάξουν στο οπτικό προφίλ κάθε χρήστη, ενώ η συσκευή μπορεί να προσαρμόσει τις παραμέτρους των LED, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού ανανέωσης, για να οδηγήσει το ένα μάτι στην επικράτηση έναντι του άλλου.

Σύμφωνα με την Lexilife, η συσκευή δοκιμάστηκε σε πάνω από 300 ανθρώπους, με το 90% αυτών να υποστηρίζουν πως βελτιώθηκε η ικανότητα ανάγνωσής τους. Το Lexilight είναι διαθέσιμο έναντι €549, ενώ προσφέρει και ένα μήνα δωρεάν δοκιμή.

Tags: