Η Amazon φιμώνει υπαλλήλους που μιλούν για την κλιματική αλλαγή

Απειλεί με απόλυση
06 Ιανουαρίου 2020 10:55
Η Amazon φιμώνει υπαλλήλους που μιλούν για την κλιματική αλλαγή

Δύο υπάλληλοι της Amazon οι οποίοι μιλούσαν δημόσια κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της εταιρίας, ισχυρίζονται πως απειλήθηκαν με απόλυση καθώς φέρονται να παραβιάζουν την πολιτική εξωτερικών επικοινωνιών της εταιρίας. Οι Maren Costa και Jamie Kowalski με δηλώσεις τους στην Washington Post τον Οκτώβριο είπαν πως η Amazon συμβάλει στην κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία με τις cloud computing υπηρεσίες της.

Έπειτα έλαβαν email από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο κατέληγε πως οποιαδήποτε μελλοντικά σχόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από την Amazon “μπορεί να καταλήξουν σε επίσημες διορθωτικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων και ο τερματισμός εργασίας τους στην Amazon”. Άλλοι υπάλληλοι με δημόσιες απόψεις για την κλιματική αλλαγή έχουν κληθεί στα γραφεία του ανθρώπινου δυναμικού και των νομικών υπηρεσιών της εταιρίας με παρόμοιες απειλές να εξαπολύονται.

Φοβήθηκα όταν με καλέσανε σε μία τέτοια συνάντηση και μετά πήρα το email που έλεγε αν συνεχίσω να μιλάω θα απολυθώ. Αλλά μίλησα επειδή φοβάμαι περισσότερο για το κακό που προκαλεί η κλιματική κρίση και φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μου. Κάθε πολιτική που λέει πως δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που απειλεί τα παιδιά μου – όλα τα παιδιά – είναι πρόβλημα για εμένα. – Maren Costa

Η Amazon, η οποία ανανέωσε την πολιτική της περί εξωτερικών επικοινωνιών την περασμένη Άνοιξη, δήλωσε:

Η πολιτική μας σχετικά με τις εξωτερικές επικοινωνίες δεν είναι νέα και πιστεύουμε πως είναι παρόμοια με άλλες μεγάλες εταιρίες. Πρόσφατα ανανεώσαμε την πολιτική μας και τις σχετικές διεργασίες έγκρισης για να κάνουμε ευκολότερο στους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως δημόσιοι λόγοι, συνεντεύξεις και χρήση του εταιρικού logo. Όπως και με κάθε πολιτική εταιρίας, οι υπάλληλοι μπορεί να λάβουν ειδοποίηση από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού αν μάθουμε για μία περίπτωση όπου μία πολιτική δεν τηρήθηκε.

Το φαινόμενο των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών να προσπαθούν να φιμώσουν τις διαμαρτυρίες και την κριτική από υπαλλήλους φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της tech βιομηχανίας παίρνουν ανοιχτά θέση πλέον για περιβαλλοντικές πολιτικές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ισότητα στο χώρο εργασίας και κατάργηση των διακρίσεων, ανθρώπινα δικαιώματα και μία καθολική αποφυγή των στρατιωτικών χρήσεων για τις νέες τεχνολογίες.