Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα σας κλέψει τις δουλειές λέει ο Καναδάς

Κυβερνητική αναφορά υποβαθμίζει το ρόλο της στην εργασία
05 Ιανουαρίου 2020 10:55
Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα σας κλέψει τις δουλειές λέει ο Καναδάς

Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς, καθώς οι άνθρωποι αντικαθίστανται όλο και περισσότερο με μηχανήματα. Μάλιστα όσο υιοθετείται περισσότερο η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε όχι μόνο να περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αλλά και να αντικαταστήσει τους ήδη εργαζόμενους υπαλλήλους σε τεράστια κλίμακα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε μία έκθεση του 2018 στον Καναδά, όπου προβλεπόταν πως τουλάχιστον το 50% των θέσεων εργασίας στη χώρα θα επηρεαζόταν από τον αυτοματισμό την επόμενη δεκαετία, ειδικά στους τομείς των μεταφορών και της υγείας.

Για αυτό το λόγο η καναδική κυβέρνηση έκανε τη δική της έρευνα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πιθανότητα μίας μαζικής έλλειψης θέσεων εργασίας λόγω της AI είναι υπερβολή καθώς μόνο το 11% των θέσεων θα αυτοματοποιηθούν τα επόμενα 15 χρόνια. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ωστόσο πως αυτοί που ζουν στην επαρχία και συνδέονται με τον τομέα των κατασκευών θα επηρεαστούν περισσότερο. Επίσης, ενώ η αντικατάσταση των υπαλλήλων με μηχανήματα δεν πρόκειται να γίνει σε μαζική κλίμακα, πολλά θα είναι τα αντικείμενα των εργασιών που θα αλλάξουν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 29%.

Ωστόσο το πρόβλημα που παραμένει, είναι πως δεν μπορούμε με ακρίβεια να προβλέψουμε πόσο θα αλλάξει το τοπίο της εργασίας από την AI. Μπορεί η συγκεκριμένη αναφορά να ρίχνει τους τόνους και να καταδικάζει σενάρια καταστροφολογίας, αυτό δε σημαίνει όμως πως υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσπαθεί μάλιστα να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος και όχι αν θα υπάρχουν επιπτώσεις ή όχι.