Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμή του ρωσικού internet

Άλλο ένα βήμα για την “Βαλκανοποίηση” του διαδικτύου
26 Δεκεμβρίου 2019 10:25
Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμή του ρωσικού internet

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση του “Μεγάλου Firewall” της Ρωσίας, το Υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη δοκιμή της εθνικής εναλλακτικής στον παγκόσμιο ιστό. Ένα internet δηλαδή το οποίο λειτουργεί μόνο στη Ρωσία και δεν επηρεάζεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πληροφορίες που έδωσε το Υπουργείο είναι ασαφείς και οι λεπτομέρειες ανύπαρκτες, καθώς περιμένει να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα στον Πρόεδρο Πούτιν. Το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν πως οι χρήστες δεν παρατήρησαν κάποια αλλαγή.

Για τη δημιουργία του “Runet” η κυβέρνηση ανάγκασε τους παρόχους να μετατρέψουν το internet εντός της επικράτειας της Ρωσίας σε ένα τεράστιο intranet, μία μεγαλύτερη έκδοση των δικτύων που βρίσκουμε σε μεγάλες εταιρίες. Αυτού του τύπου η υποδομή κάνει ακόμα δυσκολότερη τη χρήση VPN για πρόσβαση σε μπλοκαρισμένο περιέχομενο.

Ειδικοί στον τομέα του internet φοβούνται μία “Βαλκανοποίηση” του παγκόσμιου διαδικτύου, όπου ο παγκόσμιος ιστός θα κατακερματιστεί σε κλειστά εθνικά δίκτυα. Με την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν κάνει ήδη πράξη το εθνικό διαδίκτυο, το μέλλον του internet φαντάζει ζοφερό.

Δυστυχώς το ταξίδι της Ρωσίας είναι ακόμα ένα βήμα προς τη διάλυση του internet. Ολοένα και περισσότερα απολυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να ελέγχουν τι θα βλέπουν οι πολίτες τους, κοιτούν τι έχει κάνει ήδη η Κίνα και το Ιράν. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι δε θα έχουν πρόσβαση στο διάλογο για το τι συμβαίνει στη χώρα τους και θα μένουν σε μία δικιά τους φούσκα. – Καθηγητής Alan Woodward, επιστήμη υπολογιστών, University of Surrey