Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πτώση του οξυγόνου στους ωκεανούς

Απειλεί με εξαφάνιση πολλά είδη
09 Δεκεμβρίου 2019 11:35
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πτώση του οξυγόνου στους ωκεανούς

Μία νέα έρευνα του International Union for Conservation of Nature (IUCN) δείχνει πως η κλιματική αλλαγή και η υψηλότερες θερμοκρασίες μείωσαν τα επίπεδα οξυγόνου στους ωκεανούς κατά 2% μεταξύ του 1960 και του 2010. Μπορεί να μην ακούγεται ως μεγάλο ποσοστό σε παγκόσμιο μέσο όρο, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές η μείωση φτάνει ακόμα και το 40%.

Καθώς όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται, ενισχύει το φαινόμενο θερμοκηπίου και αρκετή από τη θερμότητα απορροφάται από τους ωκεανούς. Το θερμότερο νερό μπορεί να συγκρατήσει μικρότερες ποσότητες οξυγόνου. Ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη θαλάσσια ζωή σημαντικά. Νερά με λιγότερο οξυγόνο ευνοούν πιο ανθεκτικά είδη όπως οι μέδουσες, δεν είναι κατάλληλα όμως για μεγαλύτερα και γρήγορα ψάρια όπως ο τόνος και οι καρχαρίες.

Γνωρίζαμε για την αποξυγόνωση αλλά δε γνωρίζαμε τις συνδέσεις με την κλιματική αλλαγή και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Όχι μόνο η πτώση του οξυγόνου τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση μείωσης των εκπομπών, το οξυγόνο θα συνεχίσει να πέφτει στους ωκεανούς. – Minna Epps, IUCN

Τα μεγαλύτερα ψάρια έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες. Θα αναγκαστούν λοιπόν να μετακινηθούν σε ρηχότερα νερά όπου υπάρχει περισσότερο οξυγόνο, ωστόσο εκεί θα είναι ευάλωτα στην υπεραλίευση. Αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, μέχρι το 2100 αναμένεται περαιτέρω πτώση οξυγόνου 3-4%. Τα δεδομένα θα είναι χειρότερα σε τροπικές περιοχές. Θα σημειωθούν απώλειες ειδών τα οποία ζουν λίγο κάτω από την επιφάνεια μέχρι και στα 1.000 μέτρα βάθος, εκεί δηλαδή όπου η βιοποικιλότητα είναι η μεγαλύτερη.

Αν τελειώσει το οξυγόνο, αυτό σημαίνει απώλεια περιβάλλοντος, απώλεια βιοποικιλότητας και ένας κατήφορος προς περισσότερα μικρόβια και περισσότερες μέδουσες. Θα αλλάξει επίσης τον ενεργειακό και βιοχημικό κύκλο των ωκεανών και δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι βιολογικές και χημικές μεταβολές.