Ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού έχει ένα σχέδιο για να σώσει το internet 

Καλεί κυβερνήσεις και εταιρίες να υπογράψουν συμβόλαιο

Ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού έχει ένα σχέδιο για να σώσει το internet

Ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του σύγχρονου internet είναι ο ίδιος ο δημιουργός του. Ο Tim Berners-Lee έχει εκφράσει πολλάκις τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα ο παγκόσμιος ιστός και τώρα αναλαμβάνει δράση, κοινοποιώντας ένα παγκόσμιο σχέδιο για να σώσει το web από την πολιτική χειραγώγηση, τα fake news, τις παραβιάσεις ιδιωτικότητας και άλλες κακόβουλες δυνάμεις που απειλούν να βουλιάξουν τον κόσμο σε μία “ψηφιακή δυστοπία”.

Το “Contract for the Web” περιέχει εννέα αρχές για ένα καλύτερο internet, συμπεριλαμβανομένης της πιο προσιτής πρόσβασης στο internet για όλους, το σεβασμό της ιδιωτικότητας και των δεδομένων και την απαγόρευση στις κυβερνήσεις να “κόψουν” την πρόσβαση στο internet. Το συμβόλαιο καλεί κυβερνήσεις, εταιρίες και πολίτες να το υπογράψουν, αποδεχόμενοι τις αρχές του, για ένα “ασφαλή online κόσμο με φωνή και αυθεντικότητα για τον καθένα”.

Νομίζω πως η φόβος των ανθρώπων πως θα συμβούν κακά πράγματα στο internet γίενται ολοένα και μεγαλύτερος και δικαιολογημένα. Αν αφήσουμε το web όπως είναι, υπάρχει μία πληθώρα πραγμάτων που μπορεί να πάει στραβά. Μπορεί να καταλήξουμε σε μία ψηφιακή δυστοπία αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα. Και δε χρειαζόμαστε ένα σχέδιο με βάθος δεκαετίας, πρέπει να αλλάξουμε το web τώρα. – Tim Berners-Lee

Η σύνταξη του συμβολαίου πήρε παραπάνω από ένα έτος, ενώ στηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Πάνω από 150 εταιρίες και οργανισμοί στήριξαν την προσπάθεια, όπως η Google, η Microsoft, το Facebook, το Twitter και το Electronic Frontier Foundation. Αισθητή απουσία από τη στήριξη της πρωτοβουλίας είναι αυτή της Amazon.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το συμβόλαιο, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν πως όποιος θέλει να συνδεθεί στο web να μπορεί να το κάνει και να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητά του. Οι χρήστες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους όπου κι αν αυτά κρατούνται, με το δικαίωμα να τα αποσύρουν ή να αντιταχθούν στην επεξεργασία τους.

Οι εταιρίες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό τους, να συμβουλεύονται τις κοινότητες πριν να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα και να υπολογίζουν το ρίσκο πως η τεχνολογία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραπληροφόρηση ή να κάνει κακό στην προσωπική υγεία του χρήστη.

Οι χρήστες με τη σειρά τους, καλούνται να πολεμήσουν για το web ώστε να παραμείνει ανοιχτό για όλους παντού, να δημιουργήσουν δυνατές online κοινότητες όπου όλοι θα νιώθουν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι και να δημιουργήσουν περιεχόμενο που θα εμπλουτίσει το web με πολύτιμες πληροφορίες.

Οι δυνάμεις που θέλουν να πάνε το web στη λάθος κατεύθυνση ήταν πάντα πολύ δυνατές. Είτε είσαι εταιρία, είτε κυβέρνηση, ο έλεγχος του web είναι ένας τρόπος να βγάλεις τεράστιο κέρδος ή ένας τρόπος για να διασφαλίσεις πως θα παραμείνεις στην εξουσία. Οι άνθρωποι είναι χωρίς αμφισβήτηση το πιο σημαντικό κομμάτι εδώ, επειδή μόνο οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα έχουν το κίνητρο να κρατήσουν τους άλλους δύο υπόλογους για τις πράξεις τους.

1 σχολιο(α)