Αισθάνεστε πως δεν έχετε πλέον ελεύθερο χρόνο; Φταίει το κινητό σας

Έρευνα βάζει τέλος στις δικαιολογίες
10 Νοεμβρίου 2019 13:02
Αισθάνεστε πως δεν έχετε πλέον ελεύθερο χρόνο; Φταίει το κινητό σας

Αν νιώθετε πως πριν μια δεκαετία είχατε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά σας και μπορούσατε να τον αφιερώσετε σε ευχάριστες δραστηριότητες, ενώ τώρα νιώθετε πως το 24ωρο δεν είναι αρκετό, δεν είστε μόνος. Ωστόσο πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε την εργασία σας ή τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας, καλό θα ήταν να μάθετε για την έρευνα του Adam Alter, ενός ψυχολόγου του New York University.

Ο Alter παρουσίασε κατά τη διάρκεια ενός TED συνεδρίου μία συλλογή τριών γραφικών τα οποία αναπαριστούν το πώς οι άνθρωποι ξόδευαν το χρόνο τους το 2007, το 2015 και το 2017. Βασισμένες στα δεδομένα του Bureau of Labor Statistics, οι γραφικές παραστάσεις μας δείχνουν πως ο ύπνος και η εργασία καταλαμβάνουν τα 2/3 μιας μέρας, ανεξαρτήτως χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και για δραστηριότητες επιβίωσης, όπως φαγητό, μπάνιο κλπ.

Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά, είναι η χρήση των υπόλοιπων ωρών προσωπικού χρόνου που συμπληρώνουν το 24ωρο. Το 2007, η χρήση οθονών καταλάμβανε λεπτά, ούτε καν ώρα από τον προσωπικό μας χρόνο. Στο διάγραμμα η χρήση οθονών αντιπροσωπεύεται με κόκκινο χρώμα και όπως βλέπετε, μέσα σε μια δεκαετία η κατάσταση έχει αντιστραφεί εντελώς. Πλέον, οι οθόνες καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες από τον ελεύθερό μας χρόνο και εφόσον τηλεοράσεις είχαμε και το 2007, ένα λογικό συμπέρασμα είναι πως η χρήση των smartphones αυξήθηκε κατακόρυφα. Η μικρή κίτρινη γραμμή είναι ότι απομένει από τον ελέυθερό μας χρόνο, “εκεί όπου ζει η ελευθερία σας και τώρα είναι σε ένα πολύ μικρό κουτί” σημειώνει ο Alter.

Ο Alter καλεί το κοινό να ξανασκεφτεί τη σχέση του με τα κινητά, τα tablets και τα laptops. Μπορεί να συνδέουν τον κόσμο με μία γεωγραφική έννοια, αλλά του αποσπούν την προσοχή από τις χαρές της ζωής και ενισχύουν το αίσθημα απομόνωσης. Τους ενθαρρύνει να βρουν μία ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας και της ζωής τους, είτε περιορίζοντας τη χρήση social media είτε μειώνοντας τη χρήση κάποιας συσκευής.

Tags: