Ενεργοποιήθηκε το "Μεγάλο Firewall" της Ρωσίας

Η κυβέρνηση είναι ο κυρίαρχος του internet
03 Νοεμβρίου 2019 12:05
Ενεργοποιήθηκε το "Μεγάλο Firewall" της Ρωσίας

Ακολουθώντας τα βήματα της Κίνας, η Ρωσία ψήφησε το Μάιο το νόμο περί “κυρίαρχου internet” και τώρα τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει το BBC, ο νόμος δίνει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να αποκόψει τη Ρωσία από τον παγκόσμιο ιστό σε περίπτωση ανάγκης, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα εγχώριο δίκτυο. Οι πάροχοι internet είναι αναγκασμένοι να εγκαταστήσουν έναν εξοπλισμό δικτύων γνωστό και ως DPI (deep packet inspection), με το οποίο μπορούν να αναγνωρίσουν την προέλευση της κίνησης και να φιλτράρουν περιεχόμενο. Πρακτικά, δίνει τη δύναμη στην επιτροπή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor να μπλοκάρει πιο αποτελεσματικά sites.

Ο νόμος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, αφού μόνο η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίζει τι αποτελεί απειλή και τι δράσεις πρέπει να ληφθούν. Σύμφωνα με το Human Rights Watch, η Roskomnadzor θα μπορεί να μπλοκάρει την πρόσβαση σε περιεχόμενο που η κυβέρνηση θεωρεί απειλή, ενώ δίνει και νομικό πάτημα για μαζική παρακολούθηση.

Τώρα η κυβέρνηση μπορεί να λογοκρίνει περιεχόμενο απευθείας ή ακόμα και να μετατρέψει το internet της Ρωσίας σε ένα κλειστό σύστημα χωρίς να λένε στο κοινό τι κάνουν και γιατί. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του λαού της Ρωσίας στην ελευθερία λόγου και στην ελευθερία πρόσβασης online πληροφοριών.

Οι υποστηρικτές του νόμου ισχυρίζονται πως δρομολογώντας την κίνηση του web μέσω κρατικά ελεγχόμενων σημείων, μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από ξένους servers και προστατεύει το σύστημα από εξωτερικές επιθέσεις.