Μία "βελόνα στα άχυρα" η νέα μαύρη τρύπα που βρήκαν επιστήμονες

Νέα μέθοδος μπορεί να αποκαλύψει και άλλες “κρυφές” μαύρες τρύπες
02 Νοεμβρίου 2019 10:07
Μία "βελόνα στα άχυρα" η νέα μαύρη τρύπα που βρήκαν επιστήμονες

Επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν μία μαύρη τρύπα η οποία με τις έως τώρα μεθόδους εντοπισμού παρέμενε αόρατη. Οι μαύρες τρύπες “καταπίνουν” το φως και ο ευκολότερος τρόπος εντοπισμού τους είναι σε δυαδικά συστήματα, όπου η μαύρη τρύπα βρίσκεται δίπλα σε ένα άστρο και απορροφά την ύλη του, εκπέμποντας ακτίνες Χ τις οποίες εντοπίζουμε. Η μέθοδος αυτή εντοπίζει όμως μόνο μαύρες τρύπες που βρίσκονται αρκετά κοντά σε άστρα για να απορροφούν υλικό. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, δεν εκπέμπουν ακτίνες Χ και είναι δύσκολο να βρεθούν.

Για τον εντοπισμό αυτών των κρυφών μαύρων τρυπών, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο αναζήτησης η οποία χαρακτηρίστηκε ως “βελόνα στα άχυρα” σύμφωνα με τον Todd Thompson του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Χρησιμοποιήθηκε λοιπόν το φαινόμενο Ντόπλερ για να συγκριθεί η φωτεινότητα των άστρων στην πάροδο του χρόνου. Μία έντονη μεταβολή είναι ένδειξη μιας ισχυρής πηγής βαρύτητας και όταν η φωτεινότητα του άστρου αυξάνεται και μειώνεται με σταθερό ρυθμό, υποδεικνύει πως υπάρχει ένα μεγάλο αντικείμενο σε τροχιά που μπλοκάρει μερικές φορές το φως. Σε συνδυασμό, αυτοί οι δύο δείκτες μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη μίας μαύρης τρύπας.

Έτσι αποκαλύφθηκε η μαύρη τρύπα κοντά στο γιγαντιαίο άστρο 2MASS J05215658+4359220 η οποία υπολογίστηκε πως είναι μικρή, έχοντας μόλις τρεις φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλυφθούν πολλές ακόμα μαύρες τρύπες και καταγράφεται αναλυτικά στο Science.