Το Facebook μηνύει Ισραηλινή εταιρία επειδή χάκαρε το WhatsApp

Και το χρησιμοποίησε για κατασκοπεία
02 Νοεμβρίου 2019 09:43
Το Facebook μηνύει Ισραηλινή εταιρία επειδή χάκαρε το WhatsApp

Το Facebook κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της NSO Group, μίας Ισραηλινής εταιρίας κυβερνοασφάλειας. Το Facebook την κατηγορεί πως κατάφερε να χακάρει την εφαρμογή WhatsApp, εγκαθιστώντας spyware σε 1.400 συσκευές σε 20 χώρες από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο αυτού του έτους. Το Facebook δεν κατονόμασε τον πελάτη της NSO, αποκάλυψε ωστόσο πως οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε συσκευές από Μεξικό, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το WhatsApp αποκάλυψε επίσης πως ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνονται 100 δημοσιογράφοι, γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί αντιφρονούντες.

Η NSO αρνείται την εμπλοκή της στις επιθέσεις και ισχυρίζεται πως η Pegasus τεχνολογία που πουλάει σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται μόνο για να σώσει ζωές και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Οι επιτιθέμενοι εισήγαγαν το Pegasus στα κινητά των θυμάτων τους απλά καλώντας τους, ενώ τα θύματα δε χρειάστηκε καν να απαντήσουν στην κλήση. Και ενώ το Facebook ισχυρίζεται πως το spyware δεν μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση του WhatsApp, μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα αφού έχουν αποκρυπτογραφηθεί στο τηλέφωνο του λήπτη.

Η NSO είχε προηγουμένως αρνηθεί κάθε συμμετοχή στην επίθεση, δηλώνοντας πως “υπό καμία συνθήκη η NSO δεν εμπλέκεται στο χειρισμό αυτής της τεχνολογίας”. Αλλά η έρευνά μας έδειξε το αντίθετο…

Η NSO είπε το Σεπτέμβριο πως “η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ενσωματωμένη σε όλες τις πτυχές της δουλειάς μας”. Ωστόσο επιμένει πως δεν έχει καμία ιδέα για τους στόχους του spyware της. Και τα δύο δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι ηγέτες των τεχνολογικών εταιριών είναι να ταχθούν υπέρ της κλήσης του David Kaye των Ηνωμένων Εθνών για άμεσο έλεγχο στην πώληση, μεταφορά και χρήση τέτοιων επικίνδυνων spyware. – Will Cathcart, επικεφαλής WhatsApp