Τεράστια κυβερνοεπίθεση στη Γεωργία

‘Επεσαν πάνω από 2.000 websites καθώς και τα κρατικά κανάλια
01 Νοεμβρίου 2019 10:05
Τεράστια κυβερνοεπίθεση στη Γεωργία

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία της Γεωργίας είναι γεγονός. Hackers έκαναν deface σε 15.000 websites του εγχώριου παρόχου Pro-Service, μεταξύ των οποίων αυτό του Προέδρου της Γεωργίας, sites Δήμων, δικαστηρίων και ιδιωτικών εταιριών όπως εφημερίδες. Η επίθεση άφηνε μία εικόνα του πρώην Προέδρου της χώρας, Mikheil Saakashvili με τη δήλωση “Θα επιστρέψω”.

Η ταυτότητα των δραστών είναι άγνωστη. Η επίθεση άφησε και κρατικά τηλεοπτικά κανάλια χωρίς δυνατότητα μετάδοσης για ώρες.

Η κλίμακα αυτής της επίθεσης είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και τη φύση των στόχων, είναι δύσκολο να μη συμπεράνουμε πως πρόκειται για επίθεση με υποστήριξη κράτους. – Alan Woodward, ειδικός κυβερνοασφάλειας στο Surrey University

Ο Mikheil Saakashvili ήταν ο Πρόεδρος της Γεωργίας για δύο θητείες μεταξύ 2004 και 2013. Παραιτήθηκε της Γεωργιανής του υπηκοότητας το 2015, όταν έγινε κυβερνήτης της Οδησσού στην Ουκρανία. Απελάθηκε από την Ουκρανία το 2018 και η Ουκρανική του υπηκοότητα αποκαταστάθηκε το Μάιο του 2019. Στην Γεωργία ο Saakashvili είναι καταζητούμενος για κατάχρηση δημοσίου πλούτου, ενώ έχει χαρακτηριστεί πολιτικά προσκείμενος στη Δύση.