Το γεωτρύπανο του InSight δυσκολεύεται να τρυπήσει το έδαφος του Άρη

Προβλήματα για την αποστολή
29 Οκτωβρίου 2019 10:41
Το γεωτρύπανο του InSight δυσκολεύεται να τρυπήσει το έδαφος του Άρη

Το InSight lander της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη το Νοέμβριο του 2018 και στόχος του είναι να μας κάνει να καταλάβουμε περισσότερα για το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη. Διαθέτει δύο κύρια όργανα, ένα σεισμόμετρο και ένα τρυπάνι θερμότητας το οποίο χαριτωμένα ονομάστηκε τυφλοπόντικας. Ο τυφλοπόντικας πρέπει να τρυπήσει την επιφάνεια του Άρη και να μας δώσει πληροφορίες για τη θερμοκρασία στο υπέδαφός του.

Ωστόσο δεν πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ξεκίνησε να σκάβει στα τέλη Φεβρουαρίου και από τότε δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 35 εκατοστά, τη στιγμή που είναι σχεδιασμένο για να φτάσει τα 5 μέτρα. Μάλιστα το Σαββατοκύριακο βγήκε από το έδαφος χωρίς να το περιμένει κανείς, αφήνοντας τους επιστήμονες της NASA να απορούν. Θεωρούν πως το έδαφος φταίει για την κατάσταση, αφού αντί να πέφτει γύρω από το τρυπάνι ομοιόμορφα προσφέροντας τριβή για να συνεχίσει να σκάβει βαθύτερα, αφήνει κενά και το όργανο απλά κινείται πάνω-κάτω σε ένα σημείο.

Οι επιστήμονες της NASA αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ρομποτικό βραχίονα του InSight για να πιέσουν το τρυπάνι, ωστόσο το Σαββατοκύριακο το τρυπάνι βγήκε από την τρύπα του και η ομάδα της NASA ψάχνει να βρει το σωστό τρόπο για να προχωρήσουν με την αποστολή.