Η NASA αποκαλύπτει τις νέες διαστημικές στολές της

Για τις αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη
16 Οκτωβρίου 2019 10:23
Η NASA αποκαλύπτει τις νέες διαστημικές στολές της

Η NASA αποκάλυψε τις νέες της διαστημικές στολές που θα φορούν οι αστροναύτες της στο Project Artemis. Πρόκειται για δύο διαφορετικές στολές. Η μία είναι ογκώδης στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και θα χρησιμοποιηθεί για εργασίες στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ η δεύτερη είναι πιο λεπτή, σε πορτοκαλί χρώμα και θα τη φορούν οι αστροναύτες σε προστατευμένο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα μέσα στο σκάφος που θα τους μεταφέρει προς και από τη Σελήνη. Σε περίπτωση κάποιας απρόβλεπτης αποσυμπίεσης, θα μπορέσουν να επιζήσουν μέσα στη στολή για μέρες.

Η πιο ογκώδης στολή με την ονομασία Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) έρχεται για να βελτιώσει τις διαστημικές στολές οι οποίες δεν έχουν αλλάξει και πολύ από την εποχή του Apollo. Η νέα στολή θα έρχεται σε διάφορα μεγέθη για διαφορετικούς σωματότυπους, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία κινήσεων. Δίνει μεγαλύτερη κινητικότητα στους ώμους και πλέον οι αστροναύτες θα μπορούν να φτάνουν το χέρι τους πάνω από το κεφάλι τους ή να το διπλώνουν κάθετα στον κορμό τους, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν έως τώρα.

Οι νέες στολές θα είναι έτοιμες μέχρι το 2024 οπότε και αναμένεται η επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη. Ο φυσικός μας δορυφόρος όμως δε θα είναι ο μόνος στόχος που θα φορεθούν οι στολές, αφού παραλλαγή αυτών θα χρησιμοποιηθεί και για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.