Αναφορά των Ηνωμένων Εθνών προμηνύει δυσοίωνο το μέλλον των ωκεανών

Αν δεν ελέγξουμε την κλιματική αλλαγή
14 Οκτωβρίου 2019 10:34
Αναφορά των Ηνωμένων Εθνών προμηνύει δυσοίωνο το μέλλον των ωκεανών

Μία νέα αναφορά του Integovermental Panel on Climate Change (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ωκεανούς της Γης. Με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και τη ρύπανση, προειδοποιεί πως οι ωκεανοί μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή, με καταστροφικές επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για μία από τις πιο λεπτομερείς έρευνες στην ιστορία, αφού βασίζεται σε 7.000 διαφορετικές μελέτες.

Τον τελευταίο αιώνα οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 1/4 του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από εργοστάσια, οχήματα και άλλους ρυπαντές. Απορροφούν επίσης το 90% της θερμότητας που παγιδεύει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Από το 1993 όμως ο ρυθμός θέρμανσης των ωκεανών έχει διπλασιαστεί. Αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οι ωκεανοί θα γίνουν 5 με 7 φορές πιο θερμοί, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων λόγω της ασβεστοποίησης των ωκεανών. Η μελέτη προβλέπει πως μέχρι το τέλος του αιώνα, ραγδαίες αυξήσεις στο επίπεδο της θάλασσας θα γίνουν ετήσιο φαινόμενο, ενώ στο παρελθόν συνέβαινε μόνο κάθε δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, έντονες πλημμύρες και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά σε παραθαλάσσιες περιοχές, εκτοπίζοντας πληθυσμούς.

Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με τη ρύπανση λόγω πλαστικού, θα ρίξουν την ποσότητα που θα μπορεί να ψαρεύει ο άνθρωπος κατά 1/4. Να σημειώσουμε πως η τροφή που προέρχεται από τη θάλασσα αποτελεί το 17% της πρωτεϊνικής διατροφής των ανθρώπων. Αλλά ακόμα και τα ψάρια που θα φτάνουν στο τραπέζι μας δε θα είναι ασφαλή προς βρώση, αφού τα θερμά νερά αυξάνουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως το Δονάκιο το οποίο αρρωσταίνει 80.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν ήδη αρχίσει να μεταναστεύουν προς πιο κρύα νερά και οι επιστήμονες αναμένουν να συνεχιστεί αυτή η τάση, μειώνοντας την ικανότητα αλιείας.

Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν πως πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, απλά να διαχειριστούμε την κλίμακά τους. Στο χειρότερο σενάριο, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 5 μέτρα μέχρι το 2300.