Ο Tim Cook επιτίθεται στο κρυπτονόμισμα Libra

“Τα νομίσματα πρέπει να μένουν στα χέρια των χωρών”
06 Οκτωβρίου 2019 11:46
Ο Tim Cook επιτίθεται στο κρυπτονόμισμα Libra

Λίγο πριν την ανακοίνωση του PayPal πως αποσύρει την υποστήριξή του για το Libra του Facebook, ο CEO της Apple, Tim Cook, έδινε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, όπου εμμέσως κατηγόρησε το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook, λέγοντας πως η Apple δε θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο όταν ρωτήθηκε αν σκέφτεται να κυκλοφορήσει το δικό της κρυπτονόμισμα.

Όχι. Πιστεύω ακράδαντα πως το νόμισμα πρέπει να μένει στα χέρια των χωρών. Δεν είμαι άνετος στην ιδέα μιας ιδιωτικής ομάδας να κυκλοφορεί ένα ανταγωνιστικό νόμισμα. Μία ιδιωτική εταιρία δε θα έπρεπε να ψάχνει να αυξήσει την επιρροή της με αυτόν τον τρόπο. Το Χρήμα, όπως και η Άμυνα, πρέπει να παραμένουν στα χέρια των χωρών, αυτό είναι το κύριο μέρος της αποστολής τους. Εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας για να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Οι εταιρίες δεν εκλέγονται, δε χρειάζεται να εισέλθουν σε αυτό το χώρο.

Το Facebook πλασάρει το Libra  ως την επόμενης γενιάς blockchain τεχνολογία η οποία θα βοηθήσει ανθρώπους σε υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους περί υπερβολικής εξουσίας δίνοντας στον εαυτό του μόνο μία ψήφο από τις 28 που αποτελούν το Libra Association. Πολλοί κατηγορούν όμως το Facebook πως ο τελικός στόχος του είναι το Calibra, το ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρίας το οποίο θα την εδραιώσει στον παγκόσμιο οικονομικό και τραπεζικό τομέα, με το Facebook να γίνεται μία δύναμη εξουσίας στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων βοηθώντας τους να πληρώνουν για αγαθά και να μεταφέρουν κεφάλαια σε όλο τον κόσμο.

Ο Cook θεωρεί αυτήν την κίνηση ως επίδειξη ισχύος και συντάσσεται με πολλούς οργανισμούς που θεωρούν ένα νόμισμα ελεγχόμενο από μία εταιρία επικίνδυνο, ενώ είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους με διεθνές κύρος που έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον του Libra.