Μαύρη τρύπα "καταπίνει" ολόκληρο άστρο στο μέγεθος του Ήλιου μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταγράφηκε για πρώτη φορά από το TESS της NASA
30 Σεπτεμβρίου 2019 09:40
Μαύρη τρύπα "καταπίνει" ολόκληρο άστρο στο μέγεθος του Ήλιου μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA κατέγραψε για πρώτη φορά ένα σπάνιο κοσμικό γεγονός με το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Συγκεκριμένα, μία μαύρη τρύπα διέλυσε και “κατάπιε” ένα ολόκληρο άστρο στο μέγεθος του Ήλιου μας και το TESS κατάφερε να καταγράψει όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της.

Και ενώ δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς μπορεί να μοιάζει στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες της NASA αποτύπωσαν το γεγονός σε μία προσομοίωση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να οπτικοποιήσουμε το φαινόμενο. Η σπανιότητα του φαινομένου είναι μεγάλη επειδή το άστρο χρειάζεται να είναι αρκετά κοντά στη μαύρη τρύπα. Υπολογίζεται πως ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 10.000 με 100.000 χρόνια σε γαλαξίες στο μέγεθος του δικού μας Milky Way. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα διεθνές δίκτυο 20 ρομποτικών τηλεσκοπίων ονόματι ASAS-SN (All-Sky Automated Survey for Supernovae) για να εντοπίσουν το φαινόμενο τον Ιανουάριο και έπειτα έστρεψαν το TESS προς εκείνη την κατεύθυνση για να το καταγράψει.

Ήταν ένας συνδυασμός τύχης και ικανότητας και μερικές φορές αυτό χρειάζεσαι για να προχωρήσεις την επιστήμη. Σκεφτείτε πως στέκεστε στην κορυφή ενός ουρανοξύστη και ρίχνετε μία μπίλια προσπαθώντας να την περάσετε στην τρύπα του υπονόμου. Είναι πιο δύσκολο από αυτό. – Chris Kochanek, καθηγητής αστρονομίας στο Ohio State University