Η κατασκευή του Starship της SpaceX ολοκληρώθηκε

Θα βρίσκεται σε τροχιά σε έξι μήνες
29 Σεπτεμβρίου 2019 10:41
Η κατασκευή του Starship της SpaceX ολοκληρώθηκε

Ο Elon Musk λίγο πριν την παρουσίαση των νέων εξελίξεων στην SpaceX, αποκάλυψε πως η κατασκευή του σώματος του Starship ολοκληρώθηκε, ενώνοντας τα δύο μισά του. Το Starship MK1 έχει το ύψος μιας δεκαόροφης πολυκατοικίας και διαθέτει τρεις από τους πανίσχυρους Raptor κινητήρες της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια του event ο Elon Musk έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της SpaceX και πρόσφερε μερικές νέες πληροφορίες για τα σχέδια της εταιρίας. Τους επόμενους μήνες το Starship θα δοκιμάσει ελεγχόμενα “άλματα” στα 20.000 μέτρα και έπειτα θα περάσει στη δοκιμή πτήσης σε τροχιά.

Μπορεί να ακουστεί τελείως τρελό, αλλά νομίζω πως θέλουμε να δοκιμάσουμε να πάμε σε τροχιά σε λιγότερο από έξι μήνες. Δεδομένου ότι ο ρυθμός βελτιώσεων στο σχεδιασμό και στην κατασκευαστική διαδικασία συνεχίζει να είναι εκθετικός, νομίζω πως είναι ακριβές το χρονοδιάγραμμα μερικών μηνών.

Το Starship έχει 50 μέτρα ύψος, διάμετρο 9 μέτρα, είναι ικανό να μεταφέρει 150 τόνους φορτίου και πληρώματος και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Θα εκτοξευτεί με τον Super Heavy πύραυλο της SpaceX, ύψους 68 μέτρων και ίδιας διαμέτρου. Ο Super Heavy θα διαθέτει από 24 έως και 37 Raptor κινητήρες, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται ανάλογα με την αποστολή.

Εντύπωση προκάλεσε το σχέδιο της SpaceX για τον ανεφοδιασμό του Starship με καύσιμα, το οποίο προβλέπει τη χρήση ενός…δεύτερου Starship! Συγκεκριμένα, το ένα Starship θα φτάνει σε τροχιά γύρω από τη Γη όπου θα συναντιέται με ένα δεύτερο Starship το οποίο θα ανεφοδιάζει το πρώτο, ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι για έναν άλλο πλανήτη. Έτσι, η εκτόξευση από τη Γη δε θα επιβαρύνει με επιπλέον βάρος τον Super Heavy, ενώ φεύγοντας από την τροχιά της Γης το Starship θα μπορεί να κουβαλά 1.200 τόνους καυσίμου.