Το Libra θα βασιστεί κυρίως στο αμερικανικό δολάριο

Το ευρώ δηλώνει παρών ενώ το κινεζικό γουάν όχι
23 Σεπτεμβρίου 2019 10:01
Το Libra θα βασιστεί κυρίως στο αμερικανικό δολάριο

Το Facebook όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το κρυπτονόμισμα Libra, φρόντισε να τονίσει πως θα έχει τη σταθερότητα ενός πραγματικού νομίσματος. Τώρα, χάρη σε μία επιστολή που έστειλε στο Γερμανό πολιτικό Fabio De Masi, μαθαίνουμε πως το αμερικανικό δολάριο θα αποτελέσει το 50% της χρηματοδότησης του Libra. Το υπόλοιπο 50% θα αποτελείται από το ευρώ (18%), το ιαπωνικό γιεν (14%), τη βρετανική λίρα (11%) και το δολάριο Σιγκαπούρης (7%). Πίσω από κάθε Libra δηλαδή, θα βρίσκεται μία μονάδα από αυτή τη σύνθεση νομισμάτων και το Facebook θα μπορεί να εκδώσει τόσα Libra όσο συνάλλαγμα κατατίθεται από αυτή τη σύνθεση.

Αισθητή είναι η απουσία του κινεζικού γουάν, κάτι που θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών πολιτικών για κινεζική επιρροή. Να θυμίσουμε επίσης πως η Κίνα ετοιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

Η στήριξη από διαφορετικά νομίσματα θα αποτρέψει την αστάθεια που έπληξε το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο η Ευρώπη εμφανίζει σθεναρή αντίσταση με πολέμιους του Libra τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες υποστηρίζουν πως το κρυπτονόμισμα θα υπονομεύσει τα δικά τους οικονομικά συστήματα.