Android 10 | Η Google ξεκίνησε τη διανομή του

Πρώτα στη λίστα τα Pixel
04 Σεπτεμβρίου 2019 10:54
Android 10 | Η Google ξεκίνησε τη διανομή του

Μετά από αρκετούς μήνες στη beta μορφή, η Google έδωσε σήμερα και επίσημα στην κυκλοφορία τη νέα έκδοση λειτουργικού της, το Android 10. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση Android η οποία δεν έχει κάποια ονομασία γλυκίσματος και πρώτα στη λίστα για αναβάθμιση είναι φυσικά οι Google Pixel συσκευές.

Σημαντική αλλαγή στο Android 10 είναι το νέο gesture σύστημα στα πρότυπα του iOS, τα swipes στην οθόνη δηλαδή για βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου αντί για το σύστημα των τριών πλήκτρων (back, home, multitasking) που χρησιμοποιούσε έως τώρα. Επιπλέον οι χρήστες θα δουν αυστηρότερους περιορισμούς και ελέγχους ιδιωτικότητας, ένα νέο “Focus Mode” που θα αποκλείει εφαρμογές από το να σας ενοχλούν, απλοποιημένο σύστημα ειδοποιήσεων, βελτιωμένο σύστημα οικογενειακού ελέγχου και φυσικά το νέο Dark Theme.

Σημαντική είναι και μία αλλαγή που θα είναι αόρατη στους χρήστες και ονομάζεται Project Mainline. Ουσιαστικά αυτό θα επιτρέψει στην Google να προσφέρει κρίσιμες αναβαθμίσεις ασφαλείας απευθείας από το Play Store, όπως ακριβώς αναβαθμίζουμε τις εφαρμογές μας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τους κατασκευαστές και τους παρόχους για να τη διαθέσουν σε μία πλήρη αναβάθμιση λογισμικού.

Όσο για το πότε θα έρθει το Android 10 σε άλλες συσκευές πέρα από τα Pixel; Η Google λέει πως “εργάζεται με έναν αριθμό συνεταίρων για να κυκλοφορήσουν ή να αναβαθμιστούν συσκευές σε Android 10 μέσα σε αυτή τη χρονιά”, ενώ ελπίζει αυτή η έκδοση του Android να φτάσει στα τηλέφωνα πιο γρήγορα από τις προηγούμενες.