Εργαζόμενος χρησιμοποίησε πυρηνικό εργοστάσιο για να εξορύξει κρυπτονομίσματα 

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας ερευνούν το θέμα

Εργαζόμενος χρησιμοποίησε πυρηνικό εργοστάσιο για να εξορύξει κρυπτονομίσματα

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων πέρα από ακριβό hardware, απαιτεί και σεβαστή ποσότητα ηλεκτρισμού και πολλές φορές ερασιτεχνικές προσπάθειες εξόρυξης στο σπίτι καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που αποφέρουν. Ωστόσο στην Ουκρανία κάποιος εργαζόμενος ενός πυρηνικού εργοστασίου σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού που παράγεται από αυτό για να εξορύξει μερικά κρυπτονομίσματα.

Η εξόρυξη απαιτούσε τη σύνδεση μερών του εσωτερικού δικτύου του εργοστασίου με το internet, κάτι που αποτελεί σοβαρό παράπτωμα καθώς μπορεί να εκθέσει κρατικά μυστικά. Ο υπάλληλος περιέργως δεν απολύθηκε αλλά υποβαθμίστηκε και την υπόθεση πλέον έχουν αναλάβει οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας, οι οποίες ερευνούν αν υπάρχει παραβίαση ασφαλείας από τρίτους. Αν εργοστάσιο ήταν συνδεδεμένο στο internet, κάποιοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το δίκτυο του εργοστασίου και σε κρίσιμες πληροφορίες των συστημάτων του. Ωστόσο η διοίκηση του εργοστασίου δήλωσε πως στην προκαταρκτική τους έρευνα δεν παρατήρησαν φυσική σύνδεση μεταξύ του ιδιωτικού εξοπλισμού του εργαζομένου και του εσωτερικού δικτύου του εργοστασίου.

Πραγματοποιήθηκε μία έρευνα η οποία αποκάλυψε πως σε μία από τις αποθήκες η οποία χρησιμοποιείται για εξοπλισμό και ανταλλακτικά, ένας εργαζόμενος είχε τοποθετήσει το δικό του εξοπλισμό για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Οι επιπτώσεις για τον εργαζόμενο δεν τελειώνουν εδώ. Εφόσον οι συσκευές του κατανάλωσαν ηλεκτρισμό της εταιρίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας του, καλείται να πληρώσει “το ποσό των υλικών απωλειών που προκάλεσε η ηλεκτρική του κατανάλωση για προσωπική ανάγκη”. Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, στην αποθήκη βρέθηκαν δύο μεταλλικές θήκες που περιείχαν έξι και πέντε Radeon RX 470 κάρτες γραφικών έκαστος.

0 σχολια