Οι YouTubers της Ευρώπης συνδικαλίζονται

Απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια
30 Ιουλίου 2019 10:39
Οι YouTubers της Ευρώπης συνδικαλίζονται

Η σχέση ενός δημιουργού περιεχομένου με το YouTube δεν είναι χωρίς προβλήματα. Videos κατεβαίνουν και κανάλια καταργούνται προσωρινά λόγω παραβιάσεων της πολιτικής του YouTube, που κι αυτή με τη σειρά της δεν είναι ξεκάθαρη. Την προβληματική αυτή σχέση έρχεται να επιβαρύνει και η έλλειψη επικοινωνίας με κάποιον αρμόδιο, αφού οι απαντήσεις της πλατφόρμας είναι πάντα τυποποιημένες.

Η κατάσταση αυτή ίσως να αλλάξει όμως σύντομα στην Ευρώπη, αφού οι YouTubers συνδικαλίζονται μέσω της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης στη Γηραιά Ήπειρο, την IG Metall. Μιλώντας στο Motherboard, ο επικεφαλής της YouTubers Union, Jorg Sprave δήλωσε:

Δεν απαιτούμε πράγματα που έχουν να κάνουν με κέρδη ή δεν είναι ρεαλιστικά. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε διαφάνεια. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως συνεργάτες. Και θέλουμε προσωπική επικοινωνία αντί για ανώνυμη επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον Sprave, η FairTube καμπάνια του έχει συγκεντρώσει μέσα σε τρεις μέρες 1.200 νέα μέλη τα οποία έχουν εγγραφεί στην YouTubers Union. Στη λίστα αιτημάτων της καμπάνιας Fair Tube στην οποία καλείται να απαντήσει το YouTube μέχρι τις 23 Αυγούστου, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συμβουλίου διαμεσολάβησης που θα αναλαμβάνει υποθέσεις παραβίασης όρων και απενεργοποίησης εσόδων, ενώ το YouTube καλείται να αντικαταστήσει το αυτοματοποιημένο σύστημα εφέσεων με ανθρώπους που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους δημιουργούς περιεχομένου. Η YouTubers Union θέλει επίσης οι δημιουργοί περιεχομένου να συμπεριληφθούν στο μηχανισμό αποφάσεων της εταιρίας μέσω ενός επίσημου συμβουλίου.

Αν το YouTube δε συμφωνήσει στις απαιτήσεις τους μέχρι τις 23 Αυγούστου, η YouTubers Union θα χρησιμοποιήσει τους δικηγόρους της IG Metall για μία πλήρη έρευνα της λειτουργίας του YouTube από νομικής πλευράς, εννοώντας πως οι δημιουργοί περιεχομένου μπορεί να θεωρηθούν εργαζόμενοι του YouTube υπό την ευρωπαϊκή νομοθεσία με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Επιπλέον, θα ερευνήσουν πώς οι πρόσφατες αλλαγές περί προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη υπό το GDPR μπορούν να προωθήσουν τη διαφάνεια της πλατφόρμας απέναντι στους δημιουργούς περιεχομένου.

Tags: