Η Google τερματίζει το αμφιλεγόμενο project Dragonfly

Δε θα αναπτύξει μηχανή αναζήτησης για την Κίνα
20 Ιουλίου 2019 10:12
Η Google τερματίζει το αμφιλεγόμενο project Dragonfly

Εδώ και καιρό η Google εργάζεται σε ένα μυστικό project με την κωδική ονομασία Dragonfly, το οποίο όταν έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο προσωπικό της. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάπτυξη μίας μηχανής αναζήτησης της Google, η οποία υπακούει στη λογοκρισία της Κίνας.

Ο Αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Google, Karan Bhatia, απαντώντας σε ερώτηση Γερουσιαστή, αποκάλυψε πως η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης έχει τερματιστεί. Αργότερα ένας εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για λειτουργία του Search στην Κίνα και πως κανείς δεν εργάζεται επί του παρόντος σε κάποιο τέτοιο project.

Η Google ακόμα δεν έχει αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του project Dragonfly και όσα γνωρίζουμε προέρχονται από διαρροές εγγράφων. Σύμφωνα με αυτά, η τροποποιημένη εφαρμογή αναζήτησης της Google θα λειτουργούσε μόνο στην Κίνα και δε θα πρόσφερε στα αποτελέσματα websites τα οποία έχουν αποκλειστεί από την κινεζική κυβέρνηση. Τέλος, η Google δεν αποκάλυψε το λόγο της διακοπής του project, αν προέρχεται δηλαδή από τις αντιδράσεις των υπαλλήλων της ή για κάποιο άλλο λόγο.