FaceApp: Οι ΗΠΑ καλούν το FBI να ερευνήσει τη ρωσική εφαρμογή

Είναι βάσιμες οι ανησυχίες περί ιδιωτικότητας;
18 Ιουλίου 2019 09:31
FaceApp: Οι ΗΠΑ καλούν το FBI να ερευνήσει τη ρωσική εφαρμογή

Η εφαρμογή FaceApp είναι υπεύθυνη που το timeline σας έχει γεμίσει…γέρους τις τελευταίες μέρες, καθώς είναι αυτήν την περίοδο το δημοφιλέστερο app τόσο σε iOS όσο και σε Android. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να εφαρμόσει φίλτρα ηλικίας στις φωτογραφίες σας και το κάνει αρκετά πετυχημένα.

Οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ όμως φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό και συγκεκριμένα οι Δημοκρατικοί καλούν ακόμα και το FBI να ερευνήσει την εφαρμογή αφού οι developers του είναι Ρώσοι. Σε ψυχροπολεμικό κλίμα, ο Bob Lord, επικεφαλής ασφαλείας της Democratic National Committee δηλώνει:

Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν διάφορες μεταμορφώσεις σε φωτογραφίες ανθρώπων, όπως το να γερνούν το άτομο της φωτογραφίας. Δυστυχώς αυτό το εφέ δεν είναι χωρίς ρίσκο: το FaceApp αναπτύχθηκε από Ρώσους.

Ο Γερουσιαστής Chuck Schumer ο οποίος και ζήτησε την παρέμβαση του FBI και της FTC, δήλωσε:

Θα ήταν πολύ ανησυχητικό αν οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών πολιτών δοθούν σε μία εχθρική ξένη δύναμη η οποία έχει ενεργά προβεί σε ψηφιακές εχθροπραξίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του το 2017, όταν η εφαρμογή είχε γίνει και πάλι viral, ο CEO της εταιρίας πίσω από το FaceApp, Yaroslav Goncharov είχε σπεύσει να καθησυχάσει τον κόσμο. Η εφαρμογή κάνει upload στους servers της μόνο τις φωτογραφίες που επιλέγετε να εφαρμόσετε τα φίλτρα και όχι ολόκληρο το φωτογραφικό σας άλμπουμ. Η επεξεργασία θα μπορούσε να γίνεται και στο τηλέφωνο αλλά οι developers επέλεξαν το cloud για να μην εξαρτώνται οι επιδόσεις της εφαρμογής από την επεξεργαστική ισχύ του κάθε τηλεφώνου όταν εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα.

Επιπλέον, ο Goncharov ισχυρίζεται πως οι περισσότερες φωτογραφίες σβήνονται από τους servers τους μετά από 48 ώρες, ενώ μέσω της υποστήριξης της εφαρμογής μπορεί κάποιος να ζητήσει τη διαγραφή τους. Τέλος, για αυτούς που ανησυχούν πως οι πληροφορίες τους μπορεί να καταλήξουν κάπου αλλού, το FaceApp εξέδωσε επίσημη δήλωση:

Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική ιδιωτικότητάς μας και για αυτό θα θέλαμε να εξηγήσουμε μερικά βασικά πράγματα:

  1. Το FaceApp πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας στο cloud. Ανεβάζουμε μόνο φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από το χρήστη για επεξεργασία. Δε μεταφέρουμε ποτέ άλλες εικόνες από το τηλέφωνο στο cloud.
  2. Ίσως να αποθηκεύσουμε μία ανεβασμένη φωτογραφία στο cloud. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι οι επιδόσεις και η κίνηση: θέλουμε να σιγουρευτούμε πως ο χρήστης δεν ανεβάζει την ίδια φωτογραφία επανειλημμένα για κάθε εργασία επεξεργασίας. Οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τους servers μας μέσα σε 48 ώρες από το upload.
  3. Δεχόμαστε αιτήσεις χρηστών για αφαίρεση όλων των δεδομένων τους από τους servers μας. Η ομάδα υποστήριξής μας έχει υπερφορτωθεί, αλλά αυτές οι αιτήσεις έχουν προτεραιότητα. Για την ταχύτερη επεξεργασία τους, προτείνουμε να στέλνετε τις αιτήσεις από την εφαρμογή χρησιμοποιώντας το “Settings->Support->Report a bug” με τη λέξη “privacy” στη γραμμή του θέματος. Εργαζόμαστε για ένα καλύτερο UI για αυτό.
  4. Όλα τα χαρακτηριστικά του FaceApp είναι διαθέσιμα χωρίς να απαιτείται login και μπορείτε να κάνετε login μόνο από τις ρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, το 99% των χρηστών δεν κάνει login, οπότε δεν έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα που μπορούν να αναγνωρίσουν ένα άτομο.
  5. Δεν πουλάμε και δε μοιραζόμαστε τα δεδομένα χρηστών με τρίτους.
  6. Ακόμα κι αν η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης βρίσκεται στη Ρωσία, τα δεδομένα χρηστών δε μεταφέρονται στη Ρωσία.

Επιπλέον θα θέλαμε να σχολιάσουμε τις πιο συχνές ανησυχίες: Όλες οι φωτογραφίες από το gallery ανεβαίνουν στους servers μας αφού ο χρήστης παραχωρήσει πρόσβαση στις φωτογραφίες του. Δεν το κάνουμε αυτό. Ανεβάζουμε μόνο τη φωτογραφία που έχετε επιλέξει για επεξεργασία. Μπορείτε να το ελέγξετε εύκολα αυτό με οποιοδήποτε εργαλείο κίνησης δικτύου που θα βρείτε στο internet.

Tags: