Η Γερμανία απαγορεύει τη χρήση του Office 365 στα σχολεία

Για λόγους ιδιωτικότητας
16 Ιουλίου 2019 10:13
Η Γερμανία απαγορεύει τη χρήση του Office 365 στα σχολεία

Η Office σουίτα της Microsoft είναι δημοφιλής παγκοσμίως στα λογισμικά παραγωγικότητας. Ωστόσο στη Γερμανία αποφάσισαν να απαγορέψουν την cloud μορφή του λογισμικού αυτού, το Office 365. Σύμφωνα με τις Αρχές, η cloud φύση του software είναι το πρόβλημα, αφού απειλείται η ιδιωτικότητα των χρηστών του, καθιστώντας ουσιαστικά το Office 365 μη συμβατό με το GDPR εφόσον τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για παραχώρηση των δεδομένων τους.

Το software που βασίζεται στο cloud επιτρέπει στους χρήστες να συγχρονίζουν τα δεδομένα τους σε πολλαπλές συσκευές, μπορούν όμως να εκθέσουν κάποια δεδομένα όπως διαγνωστικά συστήματος, το θέμα του email ή προτάσεις που πληκτρολογούνται στο Word εξαιτίας των εργαλείων αυτόματης διόρθωσης και ορθογραφίας της Microsoft. Έως τώρα η Microsoft είχε προσφέρει μία έκδοση του Office του οποίου οι servers βρισκόντουσαν εντός Γερμανίας, έκλεισαν όμως τον Αύγουστο του 2018 και τώρα οι Αρχές ανησυχούν πως τα δεδομένα των μαθητών και των καθηγητών θα στέλνονται στις ΗΠΑ όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αμερικανικές Αρχές.

Οι δημόσιοι θεσμοί στη Γερμανία έχουν μία πολύ ειδική ευθύνη όσον αφορά την καταχώριση και την ανίχνευση της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων. – Michael Ronellenfitsch, Επίτροπος για την προστασία των δεδομένων και της ελευθερίας της πληροφορίας του Hesse