Πόλη της Florida πλήρωσε hackers $600.000 σε λύτρα

Η ψηφιακή ομηρία των πόλεων συνεχίζεται
24 Ιουνίου 2019 10:45
Πόλη της Florida πλήρωσε hackers $600.000 σε λύτρα

Το φαινόμενο των ψηφιακών ομηριών που συναντάμε σε τεχνολογικά ανεπτυγμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Οι hackers μολύνουν τα συστήματα των πόλεων με ransomware και οι πόλεις αναγκάζονται να πληρώσουν επειδή η εναλλακτική θα τους κοστίσει πολλά περισσότερα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από την Riviera Beach στη Florida των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CBS News, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να πληρωθούν τα λύτρα των $600.000 υπό τη μορφή των 65 bitcoins, καθώς δεν υπήρχε άλλη λύση για να παρθούν πίσω τα δεδομένα τα οποία είχαν κρυπτογραφηθεί από τους hackers. Η ομηρία διήρκησε τρεις εβδομάδες προκαλώντας ταλαιπωρία στους κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Η μόλυνση των συστημάτων προήλθε από ένα και μόνο email το οποίο στάλθηκε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης. Μόλις ανοίχθηκε, το ransomware επεκτάθηκε σε όλο το δίκτυο, κλειδώνοντας όλα τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων του email server του Δήμου, του website, του συστήματος χρέωσης και πληρωμών και πολλά ακόμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από αυτήν την περιπέτεια, ενέκρινε κονδύλιο $1 εκατομμυρίου για τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών συστημάτων της πόλης, όπως νέα desktops και laptops καθώς και την ολοκληρωτική αναδόμηση της IT υποδομής.