Το Bumble ρομπότ της NASA κινείται για πρώτη φορά μόνο του στο διάστημα

Σύντομα θα πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης
24 Ιουνίου 2019 09:58
Το Bumble ρομπότ της NASA κινείται για πρώτη φορά μόνο του στο διάστημα

Τα Astrobee ρομπότ της NASA θα είναι οι εργατικοί σύντροφοι των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τα δύο πρώτα ονόματι Bumble και Honey έφτασαν στον ISS τον Απρίλιο. Μετά από αρκετές δοκιμές, το Bumble έγινε και το πρώτο Astrobee ρομπότ που κινήθηκε στο διάστημα χρησιμοποιώντας δική του ενέργεια.

Μπορεί να μην ακούγεται ως κατόρθωμα, αλλά πριν την πρώτη solo πτήση του οι επιστήμονες έπρεπε να επιβεβαιώσουν πως το Bumble μπορεί να καταλαβαίνει που ακριβώς βρίσκεται και να κινείται εντός τους σταθμού σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η πλοήγησή του γίνεται μέσω μιας κάμερας που παρατηρεί το περιβάλλον του και αντιπαραβάλει τις εικόνες με έναν εσωτερικό χάρτη του ISS.

Τα Astrobee ρομπότ μπορούν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η πρώτη δοκιμή του Bumble περιλάμβανε βασικές κινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πιο περίπλοκες. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιστοποιηθεί το σύστημα πρόωσης των Astrobee, τα οποία εν τέλει θα χρησιμοποιούνται για εργασίες συντήρησης στο σταθμό, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο στους αστροναύτες από μονότονες εργασίες και επιτρέποντάς τους να αφοσιωθούν στα πειράματα.