To ban της Huawei θα έχει μεγάλο κόστος για τις αμερικανικές εταιρίες

Θα χάσουν δισεκατομμύρια σε έσοδα
20 Ιουνίου 2019 10:14
To ban της Huawei θα έχει μεγάλο κόστος για τις αμερικανικές εταιρίες

Πριν λίγες μέρες αναφέραμε το κόστος που μπορεί να έχει το ban των ΗΠΑ στην Huawei και πώς αλλάζει τα σχέδια της εταιρίας. Ο εμπορικός πόλεμος όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Πώς επηρεάζει λοιπόν αυτό το ban τις αμερικανικές εταιρίες;

Σύμφωνα με το Reuters, η ένταξη της Huawei στη μαύρη λίστα εταιριών των ΗΠΑ, μπορεί να  καταλήξει σε απώλειες εσόδων έως και $11 δισεκατομμύρια για τις αμερικανικές εταιρίες. Η Huawei εκτιμάται πως ξόδεψε $70 δις για αγορές εξαρτημάτων το 2018 και $11 δις από αυτά κατέληξαν σε αμερικανικές εταιρίες, όπως η Qualcomm, η Intel και η Micro μεταξύ άλλων.

Είναι λογικό λοιπόν οι εταιρίες να θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Huawei και για αυτόν το σκοπό επιστρατεύουν και τους λομπίστες τους. Η Qualcomm συγκεκριμένα προσπαθεί να πείσει το Υπουργείο Εμπορίου να εξαιρέσει από το ban “κοινές” συσκευές, όπως τηλέφωνα και smartwatches, μιας και δεν αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας όπως ο 5G εξοπλισμός δικτύων.

Οι τεχνολογίες που δε σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, δε θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο διάταγμα. Και έχουμε επικοινωνήσει αυτή τη στάση μας στην κυβέρνηση. – Jimmy Goodrich, Αντιπρόεδρος παγκόσμιας πολιτικής στο Semiconductor Industry Association

Η ίδια η Huawei τονίζει πως η εταιρία δεν έχει ζητήσει από κανένα να μεσολαβήσει για χάρη της και πως οι εταιρίες την υποστηρίζουν επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες τους. Ειδικά οι κατασκευαστές chip ξέρουν πως ο αποκλεισμός της Huawei “μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για αυτούς”.