Τα "Μπλε Δάκρυα" της Κίνας είναι πανέμορφα αλλά επικίνδυνα

Ένα φαινόμενο που διαρκώς επεκτείνεται
14 Ιουνίου 2019 10:04
Τα "Μπλε Δάκρυα" της Κίνας είναι πανέμορφα αλλά επικίνδυνα

Στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και συγκεκριμένα στη θάλασσα που περιβάλει τα Matsu Islands της Ταϊβάν, οι καλοκαιρινές νύχτες αποκτούν έναν απόκοσμο μπλε φωτισμό. Και ενώ μπορεί να είναι ρομαντικό για τα ζευγάρια που σπεύδουν να το απολαύσουν στις παραλίες, τα “Μπλε Δάκρυα” της Κίνας όπως ονομάστηκαν, είναι άκρως επικίνδυνα.

Το φαινόμενο προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς βιο-φωταύγειας που ονομάζονται dinoflagellates. Οι παραλίες έχουν γεμίσει τουρίστες που σπεύδουν να παρατηρήσουν το πανέμορφο θέαμα, αλλά κρύβονται κίνδυνοι μιας και το φαινόμενο είναι τοξικό. Τα Μπλε Δάκρυα μπορούν να δηλητηριάσουν τη θαλάσσια ζωή, από τα ψάρια μέχρι τις θαλάσσιες χελώνες, ενώ είναι επικίνδυνα ακόμα και για τον άνθρωπο. Τα dinoflagellates τρέφονται με φυτοπλανγκτόν και καθώς τρώνε απελευθερώνουν αμμωνία και άλλα χημικά, ενώ καταναλώνουν και το οξυγόνο γύρω τους με τέτοιο ρυθμό που δε μένει τίποτα για τα άλλα πλάσματα στα γύρω νερά τα οποία ασφυκτιούν και πεθαίνουν.

Η αιτία των Μπλε Δακρύων δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως η ρύπανση από τις αγροτικές δραστηριότητες που καταλήγει στη θάλασσα μέσω του ποταμού Yangtze παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς προσφέρει στα dinoflagellates τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η έκταση των Μπλε Δακρύων και τόσο πιο έντονα φωσφορίζουν.