Η Apple έχει τη δυνατότητα μεταφοράς παραγωγής iPhone εκτός Κίνας

Αν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί
13 Ιουνίου 2019 10:20
Η Apple έχει τη δυνατότητα μεταφοράς παραγωγής iPhone εκτός Κίνας

Μετά και τις τελευταίες απειλές της Κίνας με “ολέθριες συνέπειες” για τις τεχνολογικές εταιρίες που θα υπακούσουν στα διατάγματα Trump, η Apple έρχεται σε δύσκολη θέση. Όλη η παραγωγή των iPhone στηρίζεται στην Foxconn και μία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έβαζε την Apple σε μπελάδες.

Όπως αποκαλύπτει όμως ο Young Liu της Foxconn, η εταιρία του έχει τις δυνατότητες να μεταφέρει την παραγωγή των iPhones που προορίζονται για ΗΠΑ, εκτός Κίνας. Να σημειώσουμε εδώ πως αναφέρει μόνο τα iPhones των Αμερικανών καταναλωτών και όχι αυτά που προορίζονται για τον υπόλοιπο κόσμο. Περίπου το 1/4 της παραγωγικής δυνατότητας της Foxconn βρίσκεται εκτός Κίνας, με μεγάλες γραμμές παραγωγής και στην Ινδία.

Η Apple δεν έχει κάνει προς το παρόν καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο η Foxconn της παρέχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Δεν αποτελεί όμως εγγύηση πως σε περίπτωση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου η Apple θα είναι ασφαλής, μιας και βασίζεται σε Κινέζους προμηθευτές για πολλά μέρη των συσκευών που παράγει. Και ακόμα και μία γρήγορη μετάβαση στην παραγωγή εκτός Κίνας, αν πραγματοποιηθεί σε κρίσιμη στιγμή όπως η παρουσίαση των νεών iPhones, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Apple.