Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θέλει εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους για να βγει η Huawei από τη μαύρη λίστα

Τελικά υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή είναι τακτική διαπραγμάτευσης;
10 Ιουνίου 2019 09:58
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θέλει εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους για να βγει η Huawei από τη μαύρη λίστα

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnunchin, δήλωσε πως αν υπάρξει πρόοδος στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι περιορισμοί στην Huawei μπορούν να αρθούν και να βγει από τη μαύρη λίστα επιχειρήσεων.

Νομίζω πως αυτό που λέει ο Πρόεδρος είναι πως αν προχωρήσουμε στη συμφωνία, τότε ίσως να θελήσει να κάνει ορισμένα πράγματα για την Huawei, αν πάρει ορισμένες διαβεβαιώσεις από την Κίνα. Αλλά αυτά είναι θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οι δηλώσεις Mnunchin έρχονται 15 μέρες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις Trump προς τους αγρότες των ΗΠΑ, όπου είχε δηλώσει εκεί για πρώτη φορά πως η Huawei μπορεί να συμπεριληφθεί στα πλαίσια μιας εμπορικής συμφωνίας. Πολλοί τότε αναρωτήθηκαν αν υπάρχει όντως πρόβλημα ασφαλείας με την Huawei ή απλά ο Trump χρησιμοποιεί την εταιρία ως μοχλό πίεσης για καλύτερη εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους.

Αν η Κίνα θέλει να προχωρήσει με τη συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και εμείς με τους όρους που έχουμε θέσει. Αν η Κίνα δε θέλει να προχωρήσει με τη συμφωνία, ο Πρόεδρος Trump είναι απολύτως έτοιμος να προχωρήσει με δασμούς για να εξισορροπηθεί η σχέση μας.