Πώς μία ολόκληρη πόλη 600.000 κατοίκων κρατήθηκε όμηρος

Το τρομακτικό κόστος του hacking στην Βαλτιμόρη
09 Ιουνίου 2019 11:20
Πώς μία ολόκληρη πόλη 600.000 κατοίκων κρατήθηκε όμηρος

Μία επίθεση από hackers άφησε μία ολόκληρη πόλη εκτεθειμένη να μετρά τις πληγές της. Τον περασμένο μήνα hackers απέκτησαν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα της Βαλτιμόρης, μολύνοντάς τα με το ransomware ονόματι RobbinHood και απαιτώντας 13 Bitcoins ($76.280) ως λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Σημαντικές υπηρεσίες όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι πρώτες βοήθειες παρέμειναν λειτουργικές, η επίθεση όμως επηρέασε τη λειτουργία νοσοκομείων, εργοστασίων, αεροδρομίων, ATM και άλλων.

Η Βαλτιμόρη, ακολουθώντας τη συμβουλή του FBI επέλεξε να μην πληρώσει τα λύτρα και μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως η πόλη επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αν και ακόμα πολλά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η επίθεση στην πόλη λοιπόν κόστισε $18 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη που θα πληρώσει σε ειδικούς για να ενισχύσουν την ασφάλειά της.

Οι επιθέσεις σε συστήματα Δήμων βρίσκονται σε έξαρση στις ΗΠΑ. Πέρυσι υπήρξε πάλι επίθεση στη Βαλτιμόρη, αυτή τη φορά στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911. Η εταιρία κυβερνοασφαλείας Recorded Future έχει καταγράψει 20 επιθέσεις μέσα στο 2019, ενώ από το 2013 έχουν καταγραφεί 170 επιθέσεις σε συστήματα επαρχιών, πόλεων ή κράτους.