Hackers μπορούν να υποκλέψουν το PIN σας ακούγοντας πώς πληκτρολογείτε

Στο τηλέφωνο ή το tablet σας
06 Ιουνίου 2019 10:15
Hackers μπορούν να υποκλέψουν το PIN σας ακούγοντας πώς πληκτρολογείτε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποκλέψει κάποιος τον κωδικό σας. Ο πιο εύκολος είναι να το μαντέψει αν χρησιμοποιείτε κάτι απλό όπως η ημερομηνία γέννησης, ενώ άλλοι πιο περίπλοκοι περιλαμβάνουν το phishing και το brute force attack. Η εφευρετικότητα των hackers όμως δε σταματά εδώ.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Linkoping σε Αγγλία και Σουηδία αντίστοιχα, οι hackers μπορούν να υποκλέψουν τον κωδικό σας ακούγοντας το πώς πληκτρολογείτε.

Όταν ο χρήστης πληκτρολογεί στο smartphone ή το tablet του, οι ήχοι των δαχτύλων πάνω στην οθόνη παράγουν κύματα τα οποία φτάνουν στον μικρόφωνο του τηλεφώνου. Με τον κατάλληλο αλγόριθμο, διαχωρίζονται τα δύο κύματα που φτάνουν στο μικρόφωνο, ένα από την οθόνη και ένα από τον αέρα. Έτσι, φτάνοντας στο μικρόφωνο σε διαφορετικούς χρόνους, οι hackers μπορούν να υπολογίσουν την τοποθεσία του κάθε tap στην οθόνη και να αναγνωρίσουν τους χαρακτήρες που χρησιμοποιείτε.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο, οι hackers θα πρέπει ήδη να έχουν μολύνει με malware τη συσκευή σας και να αποκτήσουν πρόσβαση στο μικρόφωνο. Επιπλέον, δεν είναι και η πιο ακριβής μέθοδος hacking, μιας και κατά την έρευνα ο αλγόριθμος μάντεψε σωστά μόνο τα 31 από τα 50 τετραψήφια PINs σε 10 προσπάθειες.

Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν πως ενώ αυτού του είδους οι επιθέσεις δε χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα, με την ανάπτυξη του αλγορίθμου θα γίνουν πιο κοινές στο μέλλον.