Intel: Το 2021 οι επεξεργαστές 7nm της εταιρίας

Θα συνεχίσει με τις '+' αρχιτεκτονικές
09 Μαΐου 2019 13:41
Intel: Το 2021 οι επεξεργαστές 7nm της εταιρίας

Η Intel πραγματοποίησε τη συνάντηση επενδυτών της για το 2019. Στο πλαίσιο αυτό ο CEO της εταιρίας, Bob Swan, αποκάλυψε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μέλλον της εταιρίας όσον αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα για το ευρύ κοινό, αλλά και τις προτάσεις της για datacenters και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Μεταξύ άλλων η Intel ανακοίνωσε πως η διαδικασία κατασκευής των 7nm θα καταφθάσει το 2021 και θα ανταγωνίζεται τα προϊόντα 5nm της TSMC. Τα γραφικά Xe της Intel θα είναι το κορυφαίο προϊόν των 7nm της. Πρόκειται για την Xe GP-GPU (General-Purpose Graphics Processing Unit) που απευθύνεται στα data centers. Το επόμενο προϊόν 7nm της Intel θα είναι επεξεργαστές της σειράς Xeon.

Τα 7nm της Intel θα είναι η πρώτη μαζική παραγωγή της εταιρείας που για τα process nodes χρησιμοποιεί τεχνολογία EUV (ακραία υπεριώδη) λιθογραφία. Χάρη στη νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να παρέχει 2 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα σε σύγκριση με τα 10nm. Η Intel αναμένει βελτίωση κατά 15% στην απόδοση των τρανζίστορ και βελτίωση 20% στην απόδοση ανά watt.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το πρώτο διάγραμμα της αρχιτεκτονικής Ice Lake που θα καταφθάσει τον Ιούνιο. Η Intel επισημαίνει πως η εν λόγω αρχιτεκτονική θα έχει 2 φορές καλύτερη απόδοση γραφικών, 2.5 με 3 φορές καλύτερη AI απόδοση και τέλος 2 φορές καλύτερη απόδοση όσον αφορά την κωδικοποίηση βίντεο. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι νέοι της 10nm επεξεργαστές της Tiger Lake αρχιτεκτονικής που θα έρθουν στην αγορά το 2020.

Πρακτικά, η Intel θα συνεχίσει με τα 10nm μέχρι και το 2021, όπου θα κάνουν το ντεμπούτο τους τα πρώτα προϊόντα 7nm. Από το 2022 και μετά τα 7nm θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εταιρία μίλησε για τις δυσκολίες της στην μετάβαση στα 10nm και επισήμανε πως από εδώ και στο εξής θα συνεχίσει με τις ‘+’ αρχιτεκτονικές της που φέρνουν μικρές βελτιώσεις χωρίς να μειώνονται τα νανόμετρα κατασκευής. Η εταιρία θα τηρεί τον νόμο του Μουρ κάθε φορά που εισάγει ένα νέο node, όταν μειώνονται δηλαδή τα νανόμετρα , αλλά και στην τελική ‘++’ εκδοχή του κάθε node.

Tags: