Τα Robotaxi της Tesla έρχονται το 2020

Αυτόνομος στόλος ταξί χωρίς οδηγό
24 Απριλίου 2019 10:12
Τα Robotaxi της Tesla έρχονται το 2020

Ο Elon Musk αποκάλυψε το όραμά του για ένα δίκτυο Robotaxi το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο που μετακινούμαστε στις πόλεις. Ένα όραμα το οποίο απέχει από το να γίνει πραγματικότητα μόλις ένα χρόνο.

Μπορώ να προβλέψω με σιγουριά πως θα έχουμε αυτόνομα robotaxis από την Tesla την επόμενη χρονιά – όχι σε όλες τις επικράτειες, επειδή δεν έχουμε έγκριση παντού. – Elon Musk

Οι ιδιοκτήτες Tesla οχημάτων θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το δίκτυο, διαθέτοντας τα αυτοκίνητά τους τις ώρες που δεν τα χρησιμοποιούν έτσι ώστε να κερδίζουν χρήματα. Το παρκαρισμένο όχημα θα ενεργοποιείται από το δίκτυο όταν το χρειαστεί κάποιος χρήστης, θα τον παραλαμβάνει θα τον μεταφέρει εκεί που επιθυμεί αυτόνομα και θα γυρίζει στη θέση στάθμευσης που ξεκίνησε, αποφέροντας έσοδα στον κάτοχό του. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα μοιάζει με αυτό του Uber. Η Tesla θα κρατά το 30% των εσόδων από τις μεταφορές και το 70% θα καταλήγει στην τσέπη του κατόχου του οχήματος. Στις περιοχές που δεν υπάρχουν αρκετοί κάτοχοι Tesla, η εταιρία θα προσφέρει δικό της στόλο οχημάτων.

Όλα τα οχήματα που θα συμμετέχουν στο δίκτυο Robotaxi θα διαθέτουν chip πλήρους αυτόνομης οδήγησης, ενώ ο Musk προέβλεψε πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο robotaxis στο δρόμο.