Η Αυστρία θα κάνει παράνομα τα ανώνυμα σχόλια στο internet

Τέλος στην παρενόχληση ή φίμωση απόψεων;
22 Απριλίου 2019 09:40
Η Αυστρία θα κάνει παράνομα τα ανώνυμα σχόλια στο internet

Στο πολύ κοντινό μέλλον, όσοι βρίσκονται στην Αυστρία δε θα μπορούν πλέον να αφήνουν ανώνυμα σχόλια στο internet. Η κυβέρνηση συνέταξε ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει παράνομα τα ανώνυμα σχόλια και μάλιστα με βαριές ποινές. Οι χρήστες θα υποχρεούνται να κάνουν register με τα πραγματικά ονόματά τους και τις διευθύνσεις τους στα sites για να αφήνουν σχόλια, με σκοπό να υπάρχει υπευθυνότητα σε αυτά που λέγονται. Θα μπορούν να σχολιάζουν με ψευδώνυμα, αλλά εφόσον έχουν εγγραφεί με πραγματικά στοιχεία θα είναι ευκολότερο για τις αρχές να εντοπίζουν τα κακόβουλα σχόλια.

Το νομοσχέδιο αφορά websites τα οποία έχουν περισσότερους από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες ή websites που δηλώνουν ετήσια έσοδα €500.000 και άνω ή websites που λαμβάνουν επιχορηγήσεις Τύπου ύψους €50.000 και άνω. Οι ποινές αναμένονται να φτάσουν μέχρι και το μισό εκατομμύριο ευρώ. Το νομοσχέδιο θεωρείται πως θα περάσει εύκολα από τη Βουλή και θα γίνει νόμος το 2020.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αποτρέψει την παρενόχληση και τη ρητορική μίσους, πολλοί όμως ανησυχούν πως θα αποθαρρύνει γενικότερα τους ανθρώπους από το να εκφράζουν την άποψή τους στο internet, ενώ ανησυχίες υπάρχουν και για τη διαχείριση των πραγματικών στοιχείων των χρηστών από τα websites σε επίπεδο ιδιωτικότητας.