Η Κίνα αποκαλύπτει το πρώτο αυτόνομο αμφίβιο τεθωρακισμένο απόβασης

Το κρυφό χαρτί για την επικράτηση στη Νότια Σινική Θάλασσα
21 Απριλίου 2019 12:18
Η Κίνα αποκαλύπτει το πρώτο αυτόνομο αμφίβιο τεθωρακισμένο απόβασης

Το Marine Lizard είναι το νέο αυτόνομο αμφίβιο τεθωρακισμένο απόβασης του κινεζικού στρατού, το οποίο μαζί με άλλα αυτόνομα οχήματα υπόσχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το όχημα είναι το πρώτο του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρασε επιτυχώς από τις δοκιμές και μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Το Marine Lizard έχει μήκος 12 μέτρα και κινείται με 50 κόμβους στο νερό και με 20χλμ/ώρα στην ξηρά. Μόλις πιάσει ξηρά αναπτύσσει τέσσερις ερπύστριες οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα η μία με την άλλη για την μέγιστη κινητικότητα.

Τα αμφίβια οχήματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε στρατιωτική υπηρεσία, η λέξη κλειδί όμως εδώ είναι το “αυτόνομο”. Το όχημα δε χρειάζεται κάποιο χειριστή, μπορεί να χαράξει τη δική του πορεία, να αποφύγει εμπόδια και άλλα. Θα μπορούσε επίσης να αφεθεί σε κάποια εγκαταλελειμμένη ακτή μέχρι και οχτώ μήνες πριν από κάποια σύγκρουση και να ενεργοποιηθεί ξανά την κρίσιμη στιγμή. Σημαντικό πως συνεργάζεται και με μία πληθώρα άλλων αυτόνομων συστημάτων όπως σκάφη, drones και άλλα, ενώ μπορεί να είναι εξοπλισμένο με δύο πολυβόλα και ένα ρουκετοβόλο.

Tags: